Kapitelböcker i december - barn

I vår familj läser vi godnattsaga för barnen, ibland tre olika då smaken inte sammanfaller eller nattningstid. Ibland kan det vara kul att själv få ut något från sagoläsningen och under december är det ett ypperligt tillfälle då det finns flera fina julböcker och framför allt kapitelböcker. Tror det var förra året vi läste Jul i stora skogen och följde Vrese till julafton. Jag hoppas kunna hitta något trevligt till i år och kanske vill ni med ha lite förslag? Här kommer iallfall några. Jag har inte läst alla utan presenterar några jag läst och några nya som jag hittat när jag letar till årets decembersaga här hemma.

Foto: Annajanson
 • Jul i Stora Skogen av Ulf Stark. Boken har 25 kapitel. Det är 1 december, den månad då barnen räknar dagarna till julafton. Men det vet inte Vrese, den ilskna gamla gårdstomten, eller Nina och Kain, kaninbarnen, som bor med sin talrika släkt i Stora Skogen. Än mindre vet de att de för första gången ska fira jul eller att tomten ska komma.
 • LasseMajas Dektektivbyrå har några böcker som utspelar sig runt jul. Visserligen inte med 24 kapitel, men med 2-3 böcker har du fixat decembers godnattsagor för 5-9åringen. Lasse och Maja är två klasskompisar som driver en liten, men framgångsrik detektivbyrå ihop.
  De hjälper polismästaren i den lilla staden Valleby att lösa kniviga fall.
  Perfekt att låna böckerna på biblan!
  • Safransmysteriet
  • Simborgarmysteriet
  • Hotellmysteriet
 •  Skorstensjul av Mårten Sandén och Lina Bodén. Vid midnatt anländer Stella, Issa och Mago till Stockholms central. Vart ska de nu ta vägen? På centralen träffar de en tiggare. Niklasson heter han. Det minns han - men inget annat. Där träffar de också Lilla Haj som tar med dem till taken där hon och andra skorstensbarn bor. Nu måste de hjälpa till att få Niklasson att minnas vem han är. Det är mycket viktigt att han minns! Ska de hinna? 24 dagar och kapitel har de på sig.
 • Tro på Tomten av Benjamin Chaud. Adventsstjärnorna fungerar inte, stearinljusen slocknar hela tiden, lussekatterna smakar bajs och granarna tappar alla barren. Dom vuxna verkar inte fundera så mycket på det konstiga som händer. Men Tilda och andra barn undrar vad det är som händer. Och Skrufs är mycket oroad! Julen är i fara! Kan Tilda hjälpa honom att rädda julen? 24 korta kapitel - ett för varje dag i december fram till julafton. OM det blir någon julafton utan lussekatter, ljus, gran och jultomte! 
 •  Den första julen av Anders Johansson, Birgitta Johansson. Det är ett märkligt år i Betlehem. När rövarflickan Lea flyr in till den lilla staden har hon ingen aning om alla de äventyr som  väntar henne. Snart kommer Jesusbarnet att födas och Lea får uppleva allt på nära håll. Den första julen är en nu närmast klassisk adventsberättelse som bygger på Bibelns berättelser. Vart och ett av de 24 kapitlen tar ungefär tio minuter att läsa. Till boken hör också en adventskalender i form av en plansch som fylls med pusselbitar dag för dag som beställs separat 
 • En förtrollad jul av Siri Spont. Årets nykomling (beräknas komma v.45), en högläsningsbok i 24 kapitel som räknar ner till julafton. Börja första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till jul. När Yusuf flyttar hem till Martha ställs allt på ända. Först känns allt bara jobbigt, Yusuf är tyst och tråkig och håller sig mest bara för sig själv. Och när han stjäl Marthas hamster och tar med den ut i skogen tappar hon tålamodet helt. Han är nog faktiskt inte riktigt klok! Men allt förändras när Yusuf en dag övertalar Martha att följa med honom ut i skogen. Där väntar en magisk värld och ett uppdrag som bara de kan lösa. Det blir början på en förtrollad jul.
 

Kommentarer

Ulrika sa…
Hej och tack för tips! Saffransmysteriet ska jag lägga vantarna på tror jag!
Däremot kan jag säga att jul i stora skogen - en mysig saga! - tyvärr inte funkar som adventsläsning med ett kapitel om dagen. Iaf inte i det här huset. Kapitlen blir för korta för att barnen ska lyckas få ut något om man läser ett kapitel om dagen. Samma sak med skorstensjul, som är rätt obegriplig för lite mindre barn. Testade den i julas, och den då femårige sonen tappade snabbt intresset eftersom han inte riktigt förstod - och alltför mycket kan man inte stötta med förklaringar om vem "Niklasson" kan vara eftersom det förtar läsningen. Funkar nog bättre för lite större barn i så fall, som lärt sig mer om julens historia.....

Gillar absolut idén med julläsning, men det är svårt att få kontinuitet med så korta kapitel som det är i adventsböckerna. Kan rekommendera Kråkes jul och Kråkes vinterbok! De är roliga, hyffsat pedagogiska och handlar om julstök och julsmussel. Tyvärr har förlaget ingen nyproduktion, så man får kika på typ Tradera efter dem.
Roligt med boktips! Jag ser fram emot att läsa "En förtrollad jul", eftersom jag gillat de tidigare julkalenderböckerna förlaget gett ut.

Populära inlägg