Fortsätt till huvudinnehåll

Vik en ask

En lite ask går att ha till mycket i jul. Perfekt för små julklappar, eller kanske några hemmagjorda praliner du gjort för att ge bort!? För min del kommer det nog hamna lite julgodis i de små askarna i år. Askarna går i sin tur att dekorera med allt möjligt. Varför inte en kant av washitejp, eller en utstansad snöstjärna. Här följer en liten beskrivning hur man gör:

Foto: Annajanson

1. Utgå från ett kvadratiskt papper. Rita ett sträck från en kanten raktöver mitten till andra och likadant tvärsöver så att det blir ett kryss rakt över som markerar mitten av pappret.
2-3. Vik in hörnerna mot mitten.
4. Vik in sidorna mot mitten.
5. Vik de andra sidorna mot mitten.
6. Vik upp igen, men behåll två hörn mitt emot varandra invikta mot mitten enligt bild.
7. Klipp in mot mitten på fyra ställen enligt bilden.
8. Vik upp kanterna som är askens sidor. Lägg flikarna "omlott"
9. Vik över kortsidan över flikarna och tryck ner hörnet på pappret som botten i asken.
10. Gör motsvarande med andra sidan.

Foto: Annajanson
 Det här blir locket på asken, för att göra innerasken minska pappret 0,5cm på var sida och vik på samma sätt. Vill man få lite mer stadga i asken kan man med fördel mäta ut och klippa till en extra botten.

Foto: Annajanson
 Har man tänkt lägga praliner i får det plats ca fyra stycken i en ask från ett A4 och ca nio praliner i en ask gjord på papper 30X30 cm.

Kommentarer

Visst blir det sött med egna askar!
Sara sa…
Ska bara göra praliner också...... eller ska jag börja med askarna kanske?

Populära inlägg i den här bloggen

Smällkarameller

Här är det snö och minusgrader ute på morgonen, inte helt fel för julkänslorna. Så jag fortsätter med de känslorna idag och presenterar ett riktigt klassiskt julpyssel - Smällkarameller, det julpysslet alla nog gjort som barn. För mig var det några år sedan sist och lite ringrostig var jag allt, därför gjorde jag en lite beskrivning till er kära läsare som kanske känner samma som jag. Som barn gjorde jag många julgranskarameller som fick hänga i min och mina syskonsgran. Jag tycker de är fina i granen, men även att hänga som dekoration te.x på ett skåp för att få lite extra julkänsla. Sen är det trevligt att stoppa i lite godis till julgransplundringen, kan bli så att man glömmer vad som är där i och tjungondag knut får man sig en överraskning.

 Du behöver silkespapper, bokmärke eller annan dekoration på, lim, sax, toarulle (eller annan stadga i mitten) samt snöre (som glömdes på bilden. Jag använde två halva ark silkespapper som läggs dubbelt. Vill man ha mer "krus" tar man…

Gör din egen julbock

Karolina på bloggen  It´s a house gjorde förra året sin egen julbock i granris. Super snygg att ha utanför dörren eller i trädgården. Har flera året varit på väg att köpa en på julmarknader, men aldrig fått tummen ur. I år blir jag extra sugen och jag vet att vår lilla julmarknad i Strömsberg brukar ha granbockar, för tyvärr finns nog inte tiden eller energi att fixa en själv. För er som funderar på att göra en egen, klicka på bilden så kommer du till Karolinas beskrivning.


Vika papperspåse

jag har varit hemma hos mina föräldrar en sväng. Min mor ska ha julpyssel på jobbet på måndag och de ska bland annat vika papperspåsar, så vi gjorde några modeller =). Papperspåsar är perfekt att ha och stoppa godis, julklappar, kakor mm runt jul och ge bort. Storlek kan förändras i oändlighet, du bestämmer. Vi vek två olika sorters påsar; den första behöver man papper (använde oss av lite tjockare julklappspapper), (sax) och lim (påsen i beskrivningen är gjort utifrån ett pappersark i A4 storlek). Till den andra sorten behövs ett valfritt stort paket att vika utifrån, papper, (sax) och lim. Vill man tänka på miljön kan man återanvända gammalt julklappspapper eller tidningspapper.

Foto: AnnaJanson1. Pappersark i A4 storlek. 2-4. Vik in kortsidorna så att de överlappar varandra och limma ihop. 5. Vik upp ena sidan där botten ska vara, tänk på att botten blir ungefär hälften av det du viker upp. 6-7. Vik enligt bilden. 8. När du vikt ihop botten limma ihop med limstift. 9. Påsen är kla…