Fortsätt till huvudinnehåll

Snälla julklappstips till barnen

Även om jag inte hinner skriva så mycket här händer mycket på julfronten ändå. Årets julbord har serverats här hemma idag och barnens julklappar är inhandlade. Tänkte tipsa lite om det senaste, med en lite tips på snällare paket till barnen.

Funderar du på böcker och pussel kan jag tipsa om secondhand och loppis där jag ofta hittar mycket fint i bra skick. Ett av de senaste fynden var ett fint bamsejulpussel med 34bitar.

Vad kan man tänka på om man vill köpa "snällare" paket till barnen? Färre vältänkta är ett bra ledord tycker jag då de ofta redan har ganska många saker. Ur kemikaliesynpunkt (läs varför du bör undvika vissa saker HÄR) undvik mjukaplastsaker och plastsaker som luktar mycket. En del brukar förespråka inga plastsaker mjukare än lego. Även färg och lim innehåller kemikalier vilket gör att alla träleksaker inte alltid är bättre än en testad plastleksak (snurrigt javisst!). Sen kan man även ta hänsyn till "snällheten" mot vår miljö att sakerna du köper är ansvarsfullt producerade. Men vad ska man köpa då kanske du tänker nu? Ja här följer lite tips (kanske lite pojkrelaterade då båda mina barn är pojkar).

Trämat att plocka med, skära lägga i småkorgar ge till mor och far får funkar både får vår snart 2-åring och vår 4-åring.

Bild: Träfrukter och grönsaker från Plantoys. Finns hos bl a hos Medvetenmini, Hiko, Laplandecostore.
Lego och Duplo går alltid hem hos oss och har även fått stanna kvar efter plastbantning i pojkarnas rum. Det ger mycket kreativitet och motorikträning för barn tycker jag och är uppskattat hos både barn och vuxna att leka med. Hemma hos oss leker fyraåringen för fullt med lego, men även snart tvååringen sitter med och pillar. Polislego är ofta en favorit hos småpojkar.
Bild: Lego

Att måla brukar gå hem hos de flesta barn och efter att ha hittat Ökonorms utbud har jag hittat mina favoriter! För vad sägs om exempelvis tuschpennor där färgen går bort i tvätten om de hamnat på kläderna!?

Bild: Giftfria tuschpennor. Finns bl a hos Medvetenmini, Laplandecostore och Kokobello.
Funkar det verkligen med bilar i trä för äldre barn, ja skulle jag säga. Dessa tre lekte mina pojkar med länge i en affär nyligen.

Bild: Fordon från Plantoys. Finns bla hso Medvetenmini, Laplandecostore och Hiko
När det gäller inköp av nya kläder till barn brukar jag leta efter GOTS-märkta kläder som visar att de består av ekologiskt odlad bomull samt är producerade på ett miljömässigt sätt både för producent och barnen som ska bära kläderna.


Foto: Polarn och Pyret har en del GOTS-märkt (fråga i affären om vilka plagg), Geggamoja är ett annat märke, likaså Serendipty (finns hos Medvetenmini) och DUNS.
Till de små bebisarna finns många fina skallror hos ex. Medvetenmini, Laplandecostore och Kokobello. En gosedjursfavorit hos yngsta sonen är denna:

Bild: Från Minimundus

Kanske har ni tips på mer bra leksaker eller vill ha tips, skriv då gärna en kommentar!

Kommentarer

Lisa Ronnemo sa…
Bra tips! Är lite sugen på arbetsfordonen, men vet inte riktigt om pojkarna behöver fler leksaker.. Har redan köpt en båt från plantoys, men visste inte att dom fanns på hiko, men nu vet jag ;)!
Anonym sa…
Hoppas du ser den här kommentaren, trots att den kommer nästan ett år efter inlägget..... :-)

Älskar att jag hittat en miljömedveten, plastbantande, gots-märkt-insatt JULBLOGGARE!!! Whoa!!

Sedan, en fråga om du vet.... Playmobil är ju tydligen inte i bisfenolfri plast... Visste du? Vet du? Själv insåg jag det ungefär samtidigt som vi hunnit halvvägs igenom 2014 års playmobiljulkalender, och gubbarna och prylarna från kalendern "försvann" mystiskt från barnen allteftersom. (En del av mina tre barn är änn alltför små - och bisfenol... näe. bort bort.)

Ser fram emot att följa din blogg inför julen 2015!

mvh
Ulrika
Anna sa…
Jovisst ser jag din kommentar! Har inställning att är det över tremånaders gamla inlägg får jag en notis om ny kommentar! Kul att du gillar min julblogg med en hel del eko och miljötänk! Hade ingen aning om att det fanns bisfenol i playmobil, tack för upplysningen!

Populära inlägg i den här bloggen

Smällkarameller

Här är det snö och minusgrader ute på morgonen, inte helt fel för julkänslorna. Så jag fortsätter med de känslorna idag och presenterar ett riktigt klassiskt julpyssel - Smällkarameller, det julpysslet alla nog gjort som barn. För mig var det några år sedan sist och lite ringrostig var jag allt, därför gjorde jag en lite beskrivning till er kära läsare som kanske känner samma som jag. Som barn gjorde jag många julgranskarameller som fick hänga i min och mina syskonsgran. Jag tycker de är fina i granen, men även att hänga som dekoration te.x på ett skåp för att få lite extra julkänsla. Sen är det trevligt att stoppa i lite godis till julgransplundringen, kan bli så att man glömmer vad som är där i och tjungondag knut får man sig en överraskning.

 Du behöver silkespapper, bokmärke eller annan dekoration på, lim, sax, toarulle (eller annan stadga i mitten) samt snöre (som glömdes på bilden. Jag använde två halva ark silkespapper som läggs dubbelt. Vill man ha mer "krus" tar man…

Gör din egen julbock

Karolina på bloggen  It´s a house gjorde förra året sin egen julbock i granris. Super snygg att ha utanför dörren eller i trädgården. Har flera året varit på väg att köpa en på julmarknader, men aldrig fått tummen ur. I år blir jag extra sugen och jag vet att vår lilla julmarknad i Strömsberg brukar ha granbockar, för tyvärr finns nog inte tiden eller energi att fixa en själv. För er som funderar på att göra en egen, klicka på bilden så kommer du till Karolinas beskrivning.


Vika papperspåse

jag har varit hemma hos mina föräldrar en sväng. Min mor ska ha julpyssel på jobbet på måndag och de ska bland annat vika papperspåsar, så vi gjorde några modeller =). Papperspåsar är perfekt att ha och stoppa godis, julklappar, kakor mm runt jul och ge bort. Storlek kan förändras i oändlighet, du bestämmer. Vi vek två olika sorters påsar; den första behöver man papper (använde oss av lite tjockare julklappspapper), (sax) och lim (påsen i beskrivningen är gjort utifrån ett pappersark i A4 storlek). Till den andra sorten behövs ett valfritt stort paket att vika utifrån, papper, (sax) och lim. Vill man tänka på miljön kan man återanvända gammalt julklappspapper eller tidningspapper.

Foto: AnnaJanson1. Pappersark i A4 storlek. 2-4. Vik in kortsidorna så att de överlappar varandra och limma ihop. 5. Vik upp ena sidan där botten ska vara, tänk på att botten blir ungefär hälften av det du viker upp. 6-7. Vik enligt bilden. 8. När du vikt ihop botten limma ihop med limstift. 9. Påsen är kla…