Fortsätt till huvudinnehåll

Gravad lax

När vi bjöd familjen på julbord vid första advent prövade vi att grava lax med lite tips från min mor som gjort det många gånger. Det blev riktigt bra och jag kan starkt rekommendera det. Funderar du på att göra det till julafton är det dax att göra det imorgon eller dan före dopparedan.


Foto: AnnaJanson
 Det som behövs är; ca 1 kg lax, 4msk salt, 3-4msk socker, 2tsk grovstött vitpeppar (funkar med mald också, men ta då mindre mängd) och 3-4dl grovhackad dill.

Du kan använda dig av både köpt fryst och färsk lax. Det man bör tänka på om man köper färsk är att den bör frysas i minst två dygn för att ev parasiter som finns i fisken dör. Rensa fisken och ta bort huvudet. Skär bort ryggbenet så att det blir benfria filéer, men låt skinnet vara på. Ta bort alla småben och skölj av. Blanda salt, socker och vitpeppar. Den större sockermängden ger mjukare konsistens. Gnid in filéerna med ca 1/3 av saltblandningen (fördel att ha ganska blöta händer). Lägg ihop den med mycket grovhackad dill och resten av saltblandningen emellan. Lägg köttsida mot köttsida och tunn mot tunn sida och lägg den i en rymlig plastpåse. Förslut och lägg på ett fat i kylskåpet. Tunna filéer är färdiga efter 1 dygn, tjockare (ca3cm ihoplagda) tar ca 1½ dygn och tjocka laxfiléer (5cm ihop) tar ca 2dygn. Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen. När den är färdig gravad häll bort vätskan annars blir laxen för salt. Skrapa bort peppar och lax och skär tunna skivor på snedden.

Till den gravade laxen tycker jag absolut du ska pröva att göra egen gravlaxsås. Enkelt, snabbt och mycket godare än den köpta!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smällkarameller

Här är det snö och minusgrader ute på morgonen, inte helt fel för julkänslorna. Så jag fortsätter med de känslorna idag och presenterar ett riktigt klassiskt julpyssel - Smällkarameller, det julpysslet alla nog gjort som barn. För mig var det några år sedan sist och lite ringrostig var jag allt, därför gjorde jag en lite beskrivning till er kära läsare som kanske känner samma som jag. Som barn gjorde jag många julgranskarameller som fick hänga i min och mina syskonsgran. Jag tycker de är fina i granen, men även att hänga som dekoration te.x på ett skåp för att få lite extra julkänsla. Sen är det trevligt att stoppa i lite godis till julgransplundringen, kan bli så att man glömmer vad som är där i och tjungondag knut får man sig en överraskning.

 Du behöver silkespapper, bokmärke eller annan dekoration på, lim, sax, toarulle (eller annan stadga i mitten) samt snöre (som glömdes på bilden. Jag använde två halva ark silkespapper som läggs dubbelt. Vill man ha mer "krus" tar man…

Gör din egen julbock

Karolina på bloggen  It´s a house gjorde förra året sin egen julbock i granris. Super snygg att ha utanför dörren eller i trädgården. Har flera året varit på väg att köpa en på julmarknader, men aldrig fått tummen ur. I år blir jag extra sugen och jag vet att vår lilla julmarknad i Strömsberg brukar ha granbockar, för tyvärr finns nog inte tiden eller energi att fixa en själv. För er som funderar på att göra en egen, klicka på bilden så kommer du till Karolinas beskrivning.


Vika papperspåse

jag har varit hemma hos mina föräldrar en sväng. Min mor ska ha julpyssel på jobbet på måndag och de ska bland annat vika papperspåsar, så vi gjorde några modeller =). Papperspåsar är perfekt att ha och stoppa godis, julklappar, kakor mm runt jul och ge bort. Storlek kan förändras i oändlighet, du bestämmer. Vi vek två olika sorters påsar; den första behöver man papper (använde oss av lite tjockare julklappspapper), (sax) och lim (påsen i beskrivningen är gjort utifrån ett pappersark i A4 storlek). Till den andra sorten behövs ett valfritt stort paket att vika utifrån, papper, (sax) och lim. Vill man tänka på miljön kan man återanvända gammalt julklappspapper eller tidningspapper.

Foto: AnnaJanson1. Pappersark i A4 storlek. 2-4. Vik in kortsidorna så att de överlappar varandra och limma ihop. 5. Vik upp ena sidan där botten ska vara, tänk på att botten blir ungefär hälften av det du viker upp. 6-7. Vik enligt bilden. 8. När du vikt ihop botten limma ihop med limstift. 9. Påsen är kla…