Gravad lax

När vi bjöd familjen på julbord vid första advent prövade vi att grava lax med lite tips från min mor som gjort det många gånger. Det blev riktigt bra och jag kan starkt rekommendera det. Funderar du på att göra det till julafton är det dax att göra det imorgon eller dan före dopparedan.


Foto: AnnaJanson
 Det som behövs är; ca 1 kg lax, 4msk salt, 3-4msk socker, 2tsk grovstött vitpeppar (funkar med mald också, men ta då mindre mängd) och 3-4dl grovhackad dill.

Du kan använda dig av både köpt fryst och färsk lax. Det man bör tänka på om man köper färsk är att den bör frysas i minst två dygn för att ev parasiter som finns i fisken dör. Rensa fisken och ta bort huvudet. Skär bort ryggbenet så att det blir benfria filéer, men låt skinnet vara på. Ta bort alla småben och skölj av. Blanda salt, socker och vitpeppar. Den större sockermängden ger mjukare konsistens. Gnid in filéerna med ca 1/3 av saltblandningen (fördel att ha ganska blöta händer). Lägg ihop den med mycket grovhackad dill och resten av saltblandningen emellan. Lägg köttsida mot köttsida och tunn mot tunn sida och lägg den i en rymlig plastpåse. Förslut och lägg på ett fat i kylskåpet. Tunna filéer är färdiga efter 1 dygn, tjockare (ca3cm ihoplagda) tar ca 1½ dygn och tjocka laxfiléer (5cm ihop) tar ca 2dygn. Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen. När den är färdig gravad häll bort vätskan annars blir laxen för salt. Skrapa bort peppar och lax och skär tunna skivor på snedden.

Till den gravade laxen tycker jag absolut du ska pröva att göra egen gravlaxsås. Enkelt, snabbt och mycket godare än den köpta!

Kommentarer

Populära inlägg