Inred med naturen

Igår hade jag och familjen en härlig stund i skogen med svampplockning men även mossa, fönsterlav, lummer, kottar, pinnar och lite smågranar fick följa med hem. För lite naturligt från naturen tycker jag är mysigt att dekorera med runt jul. Det är toppen att plocka redan nu innan kyla och snö då det håller sig fräscht om man har möjlighet att ha det utomhus till det används. Jag hittade som sagt både små söta granar, fin mossa och fönsterlav till adventsljusstaken och lummer. Jag var glad att hitta lummer som växte som ogräs på en plats där det ej funnits förut. Och förresten vet ni att det vi ofta kallar vitmossa och använder i adventsljusstaken heter egentligen fönsterlav?

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson


Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Men vad gäller egentligen när man plockar in mossa, kottar, granar mm från naturen? Jo, mossa och fönsterlav får plockas, men ej i stora mängder (t.ex ej till försäljning). Tänk på att inte plocka allt på samma ställe då det växer långsamt. Detta gäller även lummer som är fridlyst att plocka till försäljning, gräva upp eller ta med rötter, men det går bra att plocka till egna dekorationer. Allemansrätten säger att man inte får bryta levande grenar, således ej dra upp/ta med smågranar. Men då är det bra att känna markägaren som inte har något emot att man plockar de små granarna som växer tätt i diket!


Kommentarer

Amandas jul sa…
Fina bilder! Ser ut som en mysig dag :)
Kirsi sa…
Skogen är en härlig plats att vistas i . Och allt material som man kan plocka helt gratis. I love it. Fina bilder du tagit.
Johanna sa…
Vad skönt det hade varit med en skogspromenad istället för att måla sovrummet!
Caroline sa…
Lummer ska man inte plocka överhuvudtaget, som du sa, den är fridlyst. Då kanske man kan nöja sig med det som är okej att plocka istället?

Populära inlägg