Fortsätt till huvudinnehåll

Hur gör man ett ojuligt rum juligt?

Jag gillar den traditionella/klassiska/naturliga julen när det gäller inredning/dekorationer. Gärna rött, vitt, grönt och grått med mycket inspiration från naturen. Mest rött för att få det riktigt juligt, men visst kan även cerise och rosa blanda sig in ibland. Men vad gör man när rött inte passar i ett rum och tapeterna som man älskar andas mycket lite vinter eller jul? Ja det behöver jag er hjälp med idag, ett riktigt i-landsproblem.

I vårt sovrum har vi en riktig gladtapet som många brukar uttrycka det, med mycket färg på. Förra året hade vi en vit julstjärna i fönstret och inte mycket mer. Nu funderar jag på om man kan få det mer juligt där inne utan att för den delen få det kitschigt vilket inte riktigt är min stil. Här kommer en mycket ojulig bild på sonens del av sovrummet där ni ser min i-landsproblem tapet när det gäller jul.

Foto: Annajanson
 Så har ni några tips för att göra ett rum med denna tapet mer julig genom att använda en traditionell och klassisk stil?

Kommentarer

Jag funderar också på det där. Vi håller på att renovera ett gammalt hus och jag skulle ju så gärna vilja ha gladtapeter... men hur jular man till det då?
Vita gardiner med något enkelt julmönster kanske. Och har ni någon byrå i sovrummet eller liknande kan ni alltid ta en glasvas och ha en liten julgran i, utan eller med lite enfärgat pynt :) Ett vitt överkast med någon röd filt som dekoration på sängen.
Jag skulle i alla fall tycka att det skulle vara fint med mycket vitt och natur i ett rum med den tapeten, med någon liten röd touch. Finns mycket fint i vitt under jul också! För övrigt gillar jag tapeten, mycket härlig (:
Underbar tapet, men jag förstår problemet. Jag skulle satsa på sängkläder. Enfärgat röda. Finns på IKEA. Sen inget mer förutom stjärnan
Elin Sofia sa…
Superfin tapet!
Jag hade inte satsat på något mer mönster. Det blir nog för mycket.
Krispigt vita gardiner, vit adventsstjärna. En minigran! Eller två! En liten, liten som är rengjord från all jord och sånt och nedstoppad i en glasburk, och en liten fast "riktig" i typ en zinkhink eller så.
Fler pom-poms! Ikea säljer billiga nu. Jag är helt ny i pom-pom-världen men tycker att de känns väldigt juliga. ;)
Ljusslingor funkar alltid. Kanske på sänggaveln om ni har någon eller hängande från gardinstången.

Jag skulle kunna fortsätta i evigheter... Jag tycker också om den traditionella och lite lantliga julen. Naturmaterial och mysigt ska det vara. :)
Anonym sa…
Hej
Jättefin tapet! Jag skulle satsa på gammeldags halmpynt. Finns bla på Jotex billigt. Kanske en mobil över sonens säng?

Hälsningar Elisabeth
Jag skulle sats på en sådan där "gammal pappersstjärna i orange", den skulle passa tapeten till vita gardiner. Sen tror jag på sängen: överkast, kuddar och sängkläder. Som någon skrev här uppe så dekoration på någon byrå etc. För mig är tapeten lite kurbits och dalarna och då passar ju en gammal, sliten keramiktomte aĺa början på 1900-talet eller lite hyacinter/amaryllis/julstjärnor i fönstret?

Sen tror jag inte man ska vara rädd för rött till era tapeter - en matta kanske?
Jag skulle ha haft en vit gardiner med något juligt mönster på och en vit ljusstake eller stjärna.
Liza sa…
Kanske Vitt med något fint inslag i rött, tex kuddar eller pläd på sängen! Kanske en julgran som tar upp färgerna från tapeten? och Ljusslingor och stjärnor som mysar till det lite extra!
Anonym sa…
Jag håller med Tomtens dotter och Elin Sofia, inget mer mönster men gärna enfärgade röda sängkläder. Och så en stjärna i fönstret såklart!
Carina sa…
Jag håller med Tomtens dotter och Elin Sofia, inget mer mönster men gärna enfärgade röda sängkläder. Och så en stjärna i fönstret såklart!

Populära inlägg i den här bloggen

Smällkarameller

Här är det snö och minusgrader ute på morgonen, inte helt fel för julkänslorna. Så jag fortsätter med de känslorna idag och presenterar ett riktigt klassiskt julpyssel - Smällkarameller, det julpysslet alla nog gjort som barn. För mig var det några år sedan sist och lite ringrostig var jag allt, därför gjorde jag en lite beskrivning till er kära läsare som kanske känner samma som jag. Som barn gjorde jag många julgranskarameller som fick hänga i min och mina syskonsgran. Jag tycker de är fina i granen, men även att hänga som dekoration te.x på ett skåp för att få lite extra julkänsla. Sen är det trevligt att stoppa i lite godis till julgransplundringen, kan bli så att man glömmer vad som är där i och tjungondag knut får man sig en överraskning.

 Du behöver silkespapper, bokmärke eller annan dekoration på, lim, sax, toarulle (eller annan stadga i mitten) samt snöre (som glömdes på bilden. Jag använde två halva ark silkespapper som läggs dubbelt. Vill man ha mer "krus" tar man…

Gör din egen julbock

Karolina på bloggen  It´s a house gjorde förra året sin egen julbock i granris. Super snygg att ha utanför dörren eller i trädgården. Har flera året varit på väg att köpa en på julmarknader, men aldrig fått tummen ur. I år blir jag extra sugen och jag vet att vår lilla julmarknad i Strömsberg brukar ha granbockar, för tyvärr finns nog inte tiden eller energi att fixa en själv. För er som funderar på att göra en egen, klicka på bilden så kommer du till Karolinas beskrivning.


Vika papperspåse

jag har varit hemma hos mina föräldrar en sväng. Min mor ska ha julpyssel på jobbet på måndag och de ska bland annat vika papperspåsar, så vi gjorde några modeller =). Papperspåsar är perfekt att ha och stoppa godis, julklappar, kakor mm runt jul och ge bort. Storlek kan förändras i oändlighet, du bestämmer. Vi vek två olika sorters påsar; den första behöver man papper (använde oss av lite tjockare julklappspapper), (sax) och lim (påsen i beskrivningen är gjort utifrån ett pappersark i A4 storlek). Till den andra sorten behövs ett valfritt stort paket att vika utifrån, papper, (sax) och lim. Vill man tänka på miljön kan man återanvända gammalt julklappspapper eller tidningspapper.

Foto: AnnaJanson1. Pappersark i A4 storlek. 2-4. Vik in kortsidorna så att de överlappar varandra och limma ihop. 5. Vik upp ena sidan där botten ska vara, tänk på att botten blir ungefär hälften av det du viker upp. 6-7. Vik enligt bilden. 8. När du vikt ihop botten limma ihop med limstift. 9. Påsen är kla…