Fortsätt till huvudinnehåll

Rönnbär på rad

Förra året blev jag inspirerad av en annan julbloggare, Hellys jul att trä rönnbär på tråd som sedan torkar och kan användas till dekoration. Jag plockade fina rönnbär tidig höst, men sedan kom det bara av sig, det blev aldrig några fina röda rader med bär förra året. Men i år, då har jag fått tummen ur! Dock i liten skala, men ändå ett fram steg. För någon vecka sedan plockade jag fina rönnbär som nu är trädda på röd sytråd med hjälp av en liten synål. Nu hänger det ett fint snöre på ca 1,5m med röda fina bär som håller på att torka.

Bild: AnnaJanson

Jag har inte bestämt hur det ska användas än, men ideér finns. Helena på Hellys Jul tipsade om att ha dem i granen som en girlang, en tanke som jag gillar. En annan fin idé hittade jag på pinterest idag. Där hade trådar med röda torkade bär använts och frusit in i islyktor som dekoration.

Bild: Better Homes and Gardens

Att vira dem på en dörrkrans av granris eller använda som bordsdekoration tror jag inte är helt fel heller. Har du några tips på vad man kan använda rönnbär på rad till?

Kommentarer

Jag tyckte att islyktorna var fantastiskt fina! Såna skulle jag kunna tänka mig att göra (om jag nu hade nån plats i frysen - för jag räknar inte med att få hjälp av moder natur detta år heller...)
Helly sa…
Men vad roligt. När jag gick in hos dig för att svara på din fina komentar hade jag precis strukit på min minneslista "plocka rönnbär" med tanken att det hinner jag nog inte idag. Men nu blev det JAG som blev inspirerad av dig! :) Tack! Å vilken fin lykta, kanske nått för min balkong, eller varför inte på middagsbordet?? Men krucket är som Ericas, minimal frys. Knappt att det får plats glass och köttbullar...

Visst är Pinterest härligt. Julinspiration när som helst, hur som helst.

Sv: Klart du ska öppna butik. Haft den tanken själv några gånger men vet att jag är alldeles för bekväm för nått sånt. Provat vara egenföretagare en gång i tiden och ja, det gick inte så bra... Om du gör det kommer jag bli stammis. I annat fall kan du öppna webbutik, liksom lite mitt i mellan ;)
Å så vackert med lyktorna! Smart med russinmuta även om det blir lite spill i väskorna ;-) kram
Sv: ja, det blir mycket spännande :) Hoppas lakritsglöggen går att få tag på, brukar tydligen vara rätt stort tryck på Herrljungas nyheter, tar slut fort på vissa ställen :)

Men perfekt, vilket bra tips! Skulle aldrig kommit på tanken annars! Vi har ett jättestort rönnbärsträd på tomten, jag ska plocka av en massa bär imorgon. Mosstider är det ju också, man får passa på att plocka hem innan snön faller.

Populära inlägg i den här bloggen

Smällkarameller

Här är det snö och minusgrader ute på morgonen, inte helt fel för julkänslorna. Så jag fortsätter med de känslorna idag och presenterar ett riktigt klassiskt julpyssel - Smällkarameller, det julpysslet alla nog gjort som barn. För mig var det några år sedan sist och lite ringrostig var jag allt, därför gjorde jag en lite beskrivning till er kära läsare som kanske känner samma som jag. Som barn gjorde jag många julgranskarameller som fick hänga i min och mina syskonsgran. Jag tycker de är fina i granen, men även att hänga som dekoration te.x på ett skåp för att få lite extra julkänsla. Sen är det trevligt att stoppa i lite godis till julgransplundringen, kan bli så att man glömmer vad som är där i och tjungondag knut får man sig en överraskning.

 Du behöver silkespapper, bokmärke eller annan dekoration på, lim, sax, toarulle (eller annan stadga i mitten) samt snöre (som glömdes på bilden. Jag använde två halva ark silkespapper som läggs dubbelt. Vill man ha mer "krus" tar man…

Gör din egen julbock

Karolina på bloggen  It´s a house gjorde förra året sin egen julbock i granris. Super snygg att ha utanför dörren eller i trädgården. Har flera året varit på väg att köpa en på julmarknader, men aldrig fått tummen ur. I år blir jag extra sugen och jag vet att vår lilla julmarknad i Strömsberg brukar ha granbockar, för tyvärr finns nog inte tiden eller energi att fixa en själv. För er som funderar på att göra en egen, klicka på bilden så kommer du till Karolinas beskrivning.


Vika papperspåse

jag har varit hemma hos mina föräldrar en sväng. Min mor ska ha julpyssel på jobbet på måndag och de ska bland annat vika papperspåsar, så vi gjorde några modeller =). Papperspåsar är perfekt att ha och stoppa godis, julklappar, kakor mm runt jul och ge bort. Storlek kan förändras i oändlighet, du bestämmer. Vi vek två olika sorters påsar; den första behöver man papper (använde oss av lite tjockare julklappspapper), (sax) och lim (påsen i beskrivningen är gjort utifrån ett pappersark i A4 storlek). Till den andra sorten behövs ett valfritt stort paket att vika utifrån, papper, (sax) och lim. Vill man tänka på miljön kan man återanvända gammalt julklappspapper eller tidningspapper.

Foto: AnnaJanson1. Pappersark i A4 storlek. 2-4. Vik in kortsidorna så att de överlappar varandra och limma ihop. 5. Vik upp ena sidan där botten ska vara, tänk på att botten blir ungefär hälften av det du viker upp. 6-7. Vik enligt bilden. 8. När du vikt ihop botten limma ihop med limstift. 9. Påsen är kla…