Fortsätt till huvudinnehåll

Ett stort problem...

Jag har ett problem med min kommande älskade högtid, ett ganska stort problem. Mycket av julen i dagens samhälle innebär kosnumtion vilket gör det tudelat för min del. Enligt en uträkning där man tittar på hur vi förbrukar jordens resurser i förhållande till hur naturen kan förnya dem har vi redan förbrukat årets resurser. Den dagen brukar även kallas Overshootday och inföll i år 2 augusti (vill du läsa mer om Overshoot dat klicka HÄR). Vi lånar nu från kommande generationer och utarmar jorden. Den största boven är koldioxidutsläppet som står för mer än hälften av det ekologiska fotavtrycket.

Ser ni problemet som jag ser? Julen en underbar tid men även en stor kommersiell helg som ligger framför oss, men enligt denna uträkning borde vi inte köpa en enda ny pryl, mat med mera resten av året om vi värnar om vår jord och dess fantastiska natur och ekologiska kretslopp.

Det går ju inte leva på inget så det är redan kört i år att gå plus minus noll. Men jag tror fortfarande man kan göra en del. Jag säger inte köpstopp, men jag önskar eftertänksamhet. Känner jag mig rätt kommer jag säkert köpa något nytt julpynt, men jag hoppas och önskar att jag verkligen tänker efter först om jag verkligen behöver det eller hittar det secondhand. Alla impulsköp som sällan är bra är sådant jag hoppas jag undkommer. Mer grönt på julbordet och transport på julens resor i Sverige kanske inte behöver innebära bil och flyg, utan kanske kan innebära buss och tåg. Ja det finns en hel del som du och jag kan göra för att bromsa ner och jag hoppas kunna dela med mig av några här i höst. Men lite dubbeltydigt så kommer jag även visa nyheter som kan mana till konsumtion, men där kommer jag i största mån visa saker som i mina ögon är långlivade och inte bara trender som försvunnit nästa år.

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något! 

Kommentarer

Usch, den där dagen kommer ju tidigare för varje år, det gör mig så ledsen! Jag tänker i liknande banor, och funderar mycket över konsumtion. Är dock tacksam att det finns sådana som du, som vill sprida något annat än konsumtion, och kanske särskilt på en julblogg. Men, som du skriver är det svårt att vara konsekvent, men alla steg mot något hållbart är värda något!
Jag tänker som dig men har inte fått ihop något välformulerat inlägg. Jag älskar julen och har julbloggat/haft julhemsida sedan 1999 men känner mig mer och mer tudelad för varje år. Även om jag fokuserar på personliga inlägg som pyssel och familjemys i min blogg så är det kommersiella inlägg som lockar läsare och jag tvivlar ibland på om jag ska fortsätta blogga men vi är ju några julbloggare som inte fokuserar på det kommersiella och precis som jag älskar era uppdateringar hoppas jag att även min blogg uppskattas utan en massa julnyheter och visst är det svårt ibland att vara konsekvent. Jag tycker ju att det är mysigt att gå på julavdelningarna även om jag inte handlar något, samtidigt känns det helt galet hur mycket onödigt som säljs. Jag lagar mycket vegetariskt till julbordet men det är de traditionella kötträtterna som efterfrågas. Vi undviker socker resten av året men när det gäller gottebordet faller jag för mina vanliga godisrecept och faller i sockerfällan som jag sedan får kämpa för att ta mig ur igen. Ofta följs julgodiset upp av choklad i julklapp. Mycket tankar snurrar i mitt huvud och jag har därför inte julbloggat så mycket i år även om längtan finns där.
Marlene S B sa…
Förstår din ambivalens. Jag delar den. Trösten är kanske att det som skapar allra mest julstämning är "gratis" och miljövänligt. Kommer till exempel ihåg ifjol när det kom snö i mitten på december ( som förvisso ganska snart smälte bort) då infann sig julstämningen direkt! Sen vill jag gärna ta in det gröna som tall- och granris och kottar. Sen får det ju gärna kompletteras av nån hyacint och amaryllis. Och levande ljus. Så visst, lite extra konsumtion blir det ju, men dom du så tröstrikt skriver, "...alla kan göra något. "

Tack för dina fina blogg
Anna sa…
Sofie, Marie och Marlene, härligt att höra att det är fler än jag som försöker tänka bortom all konsumtionshets under julen, även om det ibland är svårt!

Populära inlägg i den här bloggen

Smällkarameller

Här är det snö och minusgrader ute på morgonen, inte helt fel för julkänslorna. Så jag fortsätter med de känslorna idag och presenterar ett riktigt klassiskt julpyssel - Smällkarameller, det julpysslet alla nog gjort som barn. För mig var det några år sedan sist och lite ringrostig var jag allt, därför gjorde jag en lite beskrivning till er kära läsare som kanske känner samma som jag. Som barn gjorde jag många julgranskarameller som fick hänga i min och mina syskonsgran. Jag tycker de är fina i granen, men även att hänga som dekoration te.x på ett skåp för att få lite extra julkänsla. Sen är det trevligt att stoppa i lite godis till julgransplundringen, kan bli så att man glömmer vad som är där i och tjungondag knut får man sig en överraskning.

 Du behöver silkespapper, bokmärke eller annan dekoration på, lim, sax, toarulle (eller annan stadga i mitten) samt snöre (som glömdes på bilden. Jag använde två halva ark silkespapper som läggs dubbelt. Vill man ha mer "krus" tar man…

Gör din egen julbock

Karolina på bloggen  It´s a house gjorde förra året sin egen julbock i granris. Super snygg att ha utanför dörren eller i trädgården. Har flera året varit på väg att köpa en på julmarknader, men aldrig fått tummen ur. I år blir jag extra sugen och jag vet att vår lilla julmarknad i Strömsberg brukar ha granbockar, för tyvärr finns nog inte tiden eller energi att fixa en själv. För er som funderar på att göra en egen, klicka på bilden så kommer du till Karolinas beskrivning.


Vika papperspåse

jag har varit hemma hos mina föräldrar en sväng. Min mor ska ha julpyssel på jobbet på måndag och de ska bland annat vika papperspåsar, så vi gjorde några modeller =). Papperspåsar är perfekt att ha och stoppa godis, julklappar, kakor mm runt jul och ge bort. Storlek kan förändras i oändlighet, du bestämmer. Vi vek två olika sorters påsar; den första behöver man papper (använde oss av lite tjockare julklappspapper), (sax) och lim (påsen i beskrivningen är gjort utifrån ett pappersark i A4 storlek). Till den andra sorten behövs ett valfritt stort paket att vika utifrån, papper, (sax) och lim. Vill man tänka på miljön kan man återanvända gammalt julklappspapper eller tidningspapper.

Foto: AnnaJanson1. Pappersark i A4 storlek. 2-4. Vik in kortsidorna så att de överlappar varandra och limma ihop. 5. Vik upp ena sidan där botten ska vara, tänk på att botten blir ungefär hälften av det du viker upp. 6-7. Vik enligt bilden. 8. När du vikt ihop botten limma ihop med limstift. 9. Påsen är kla…