Fortsätt till huvudinnehåll

Svenska julvisor

För några dagar sedan kom ett roligt paket i lådan, en bok att recensera som jag varit mycket spänd på efter att ha hört mycket gott om dess föregångare, Svenska Barnvisor.  För er som inte redan listat ut det är den nya boken Svenska Julvisor som jag pratar om. Boken kom nu i höstas och är en visbok för barn med många klassiska julvisor.
Foto: AnnaJanson
I boken finns 33 kända julsånger med noter till och det bästa - ackompanjemang! Tryck på en liten knapp på boken och då får ackompanjemang när du sjunger. Superbra om man som jag inte är så musikalisk och glömmer melodin på sångerna lätt. Det är Anders Wihk som står för ackompanjemang och arrangemanget av musiken (piano och fiol). Visst, ljudet är väl inte helt ok som när man lyssnar på radio eller skiva, men hade jag varit ute efter det hade jag köpt det istället. Knapparna som man sätter på och av kan även skötas av småbarn och man ser lätt vilken sång man är på i displayen. Kan tom bli lite lärande med siffrorna när man läser/bläddrar/sjunger med boken.

Foto: AnnaJanson

Det är som sagt 33julsånger i boken, bl.a. Tomtarnas julnatt, Natten går tunga fjät, Räven raskar över isen, Hej tomtegubbar och Nej, se det snöar, men också nyare visor som Ljuset i advent, Mössens julafton och Bjällerklang. För de vackra illustrationerna på varje sida står Jessica Kurki för. Hon illustrerade även föregångaren Svenska Barnvisor. 

Foto: AnnaJanson

Gillar ni att sjunga med era barn är detta en mycket bra bok som inte kräver CD-spelare eller liknande för att få hjälp med ackompanjemang. Sen gillar jag även att det finns ett bra register, lite förslag på rörelser till några sånger samt en sida instruktioner till ljuddelen. Kanske julklapp till ett barn som gillar att sjunga!?

Inlägg med sponsring av bokförlaget Max Ström.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smällkarameller

Här är det snö och minusgrader ute på morgonen, inte helt fel för julkänslorna. Så jag fortsätter med de känslorna idag och presenterar ett riktigt klassiskt julpyssel - Smällkarameller, det julpysslet alla nog gjort som barn. För mig var det några år sedan sist och lite ringrostig var jag allt, därför gjorde jag en lite beskrivning till er kära läsare som kanske känner samma som jag. Som barn gjorde jag många julgranskarameller som fick hänga i min och mina syskonsgran. Jag tycker de är fina i granen, men även att hänga som dekoration te.x på ett skåp för att få lite extra julkänsla. Sen är det trevligt att stoppa i lite godis till julgransplundringen, kan bli så att man glömmer vad som är där i och tjungondag knut får man sig en överraskning.

 Du behöver silkespapper, bokmärke eller annan dekoration på, lim, sax, toarulle (eller annan stadga i mitten) samt snöre (som glömdes på bilden. Jag använde två halva ark silkespapper som läggs dubbelt. Vill man ha mer "krus" tar man…

Gör din egen julbock

Karolina på bloggen  It´s a house gjorde förra året sin egen julbock i granris. Super snygg att ha utanför dörren eller i trädgården. Har flera året varit på väg att köpa en på julmarknader, men aldrig fått tummen ur. I år blir jag extra sugen och jag vet att vår lilla julmarknad i Strömsberg brukar ha granbockar, för tyvärr finns nog inte tiden eller energi att fixa en själv. För er som funderar på att göra en egen, klicka på bilden så kommer du till Karolinas beskrivning.


Vika papperspåse

jag har varit hemma hos mina föräldrar en sväng. Min mor ska ha julpyssel på jobbet på måndag och de ska bland annat vika papperspåsar, så vi gjorde några modeller =). Papperspåsar är perfekt att ha och stoppa godis, julklappar, kakor mm runt jul och ge bort. Storlek kan förändras i oändlighet, du bestämmer. Vi vek två olika sorters påsar; den första behöver man papper (använde oss av lite tjockare julklappspapper), (sax) och lim (påsen i beskrivningen är gjort utifrån ett pappersark i A4 storlek). Till den andra sorten behövs ett valfritt stort paket att vika utifrån, papper, (sax) och lim. Vill man tänka på miljön kan man återanvända gammalt julklappspapper eller tidningspapper.

Foto: AnnaJanson1. Pappersark i A4 storlek. 2-4. Vik in kortsidorna så att de överlappar varandra och limma ihop. 5. Vik upp ena sidan där botten ska vara, tänk på att botten blir ungefär hälften av det du viker upp. 6-7. Vik enligt bilden. 8. När du vikt ihop botten limma ihop med limstift. 9. Påsen är kla…