Laxfrestelse

Jag är inte speciellt förtjust i Janssons frestelse trots det fina namnet. Ansjovis är inte min grej helt enkelt, däremot lax är en favorit. Då är det bra att det finns lite alternativ och i detta fall finns det på flera ställen recept på Janssons frestelse med lax istället för ansjovis. Bra tycker jag! Ingen traditionell rätt på julbordet hos oss, men det kanske borde bli det för sonen åt bra av det när vi gjorde det nu i veckan. Får nog bli en liten form till oss i år som ser Janssons frestelse med lax som lite bättre på julbordet. Receptet som jag använde mig av finns på Arla, klicka HÄR. Jag använde lite mer lax (300g) och några färre potatisar och en skvätt grädde extra. Jag hade röktlax istället för gravad som i receptet. Rätten är egentligen även en bra rätt i mellandagarna om du fått lite lax kvar efter julbordet.

Foto: AnnaJanson

Ingredienser

2 kg potatis
2 st purjolök
200 g gravad lax
15 g Arla® Svenskt Smör
1 tsk salt
4 msk hackad färsk dill
2 msk ströbröd
2 dl Arla Köket® vispgrädde

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Skala och strimla potatisen. Strimla purjolöken. Grovhacka laxen. Fräs purjolöken mjuk i smör i en stekpanna. Blanda potatis, purjolök, lax, salt och dill i en smord, stor ugnssäker form eller i två mindre. Häll på grädden och strö över ströbröd. Grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt kallna.

Har ni Janssons frestelse med lax på julbordet?

Tack för alla fina tips till sovrummet i förra inlägget. Har redan fått lite idéer och lovar att visa resultat i december!

Kommentarer

Vilken bra idé vi brukar ha vanlig Jansson men barnen gillar inte det. Ett tag gjorde vi "Jönsson" till barnen dvs skinkgratäng, nu på senare år har de önskat vanlgi potatisgratäng men lax tror jag faktiskt att de skulle gilla.
Anonym sa…
Hej!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i mytaste.nu så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.mytaste.nu/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,

Emilie
Mytaste.nu

Populära inlägg