Julskinka av Rapsgris

I helgen när vi bjöd min familj på jullunch stod en julskinka av rapsgris på bordet från Scan. Julskinkan som i år blev svenska mästare inom klassen julskinka på chark SM 2012. Klart man måste pröva en prisvinnande skinka och speciellt då den är svensk! På grisföretagaren.se kan man läsa följande: Rapsgrisen är en unik innovation. Tack vare en bättre fettbalans med högre andel omättade fetter, som nyttiga Omega 3, blir köttet både saftigare och smakrikare än vanligt griskött. Anledningen är att grisarna på helt naturlig väg äter rapsolja i fodret.

Vad tyckte familjen då?  Jo att den var saftig , mör och god, en av de bättre de ätit. Så pass god att det lutar mot den på julbordet Det enda som den har lite mot sig är om man gillar att koka/fixa julskinkan själv i ugnen för själva känslan, för den finns nämligen bara som färdig kokt där du endast gör griljeringen själv. Men jag måste säga att det tycker jag bara är en fördel att man kan få en god skinka utan massa jobb. Har precis ätit en julskinkemacka till frukost och kom och tänka på att skinkan var mindre torr än vad den brukar vara efter några dagar i kylen. Med andra ord, spring och köp!

Foto: AnnaJansonDet finns många varianter av griljering. i helgen körde vi på en klassisk griljering:

KLASSISK GRILJERING
.
Ingredienser:
1 Scan färdigkokt julskinka av rapsgris
1 äggula
2-3 msk söt senap
½ dl ströbröd
ev. hela kryddnejlikor till dekoration


Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Blanda ägg och senap. Pensla blandningen på skinkan. Sikta över ströbröd. Griljera skinkan i ugnen ca 15 min eller tills skinkan har fått fin färg. Dekorera ev skinkan med kryddnejlikor.

Kommentarer

Kul att läsa att den var god. Vi ska prova den julskinkan till helgen tänkte jag. :)

Önskar dig en fin onsdag!
Kramen
Ina
Amandas jul sa…
Det ser ju onekligen väldigt gott ut! Har dock sett att detta är en dyrare variant på skinka, men vad tusan, det är bara jul en gång om året :)

När presenteras vinnarna av din tävling förresten?

Populära inlägg