Fortsätt till huvudinnehåll

Julskinka av Rapsgris

I helgen när vi bjöd min familj på jullunch stod en julskinka av rapsgris på bordet från Scan. Julskinkan som i år blev svenska mästare inom klassen julskinka på chark SM 2012. Klart man måste pröva en prisvinnande skinka och speciellt då den är svensk! På grisföretagaren.se kan man läsa följande: Rapsgrisen är en unik innovation. Tack vare en bättre fettbalans med högre andel omättade fetter, som nyttiga Omega 3, blir köttet både saftigare och smakrikare än vanligt griskött. Anledningen är att grisarna på helt naturlig väg äter rapsolja i fodret.

Vad tyckte familjen då?  Jo att den var saftig , mör och god, en av de bättre de ätit. Så pass god att det lutar mot den på julbordet Det enda som den har lite mot sig är om man gillar att koka/fixa julskinkan själv i ugnen för själva känslan, för den finns nämligen bara som färdig kokt där du endast gör griljeringen själv. Men jag måste säga att det tycker jag bara är en fördel att man kan få en god skinka utan massa jobb. Har precis ätit en julskinkemacka till frukost och kom och tänka på att skinkan var mindre torr än vad den brukar vara efter några dagar i kylen. Med andra ord, spring och köp!

Foto: AnnaJansonDet finns många varianter av griljering. i helgen körde vi på en klassisk griljering:

KLASSISK GRILJERING
.
Ingredienser:
1 Scan färdigkokt julskinka av rapsgris
1 äggula
2-3 msk söt senap
½ dl ströbröd
ev. hela kryddnejlikor till dekoration


Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Blanda ägg och senap. Pensla blandningen på skinkan. Sikta över ströbröd. Griljera skinkan i ugnen ca 15 min eller tills skinkan har fått fin färg. Dekorera ev skinkan med kryddnejlikor.

Kommentarer

Kul att läsa att den var god. Vi ska prova den julskinkan till helgen tänkte jag. :)

Önskar dig en fin onsdag!
Kramen
Ina
Amandas jul sa…
Det ser ju onekligen väldigt gott ut! Har dock sett att detta är en dyrare variant på skinka, men vad tusan, det är bara jul en gång om året :)

När presenteras vinnarna av din tävling förresten?

Populära inlägg i den här bloggen

Smällkarameller

Här är det snö och minusgrader ute på morgonen, inte helt fel för julkänslorna. Så jag fortsätter med de känslorna idag och presenterar ett riktigt klassiskt julpyssel - Smällkarameller, det julpysslet alla nog gjort som barn. För mig var det några år sedan sist och lite ringrostig var jag allt, därför gjorde jag en lite beskrivning till er kära läsare som kanske känner samma som jag. Som barn gjorde jag många julgranskarameller som fick hänga i min och mina syskonsgran. Jag tycker de är fina i granen, men även att hänga som dekoration te.x på ett skåp för att få lite extra julkänsla. Sen är det trevligt att stoppa i lite godis till julgransplundringen, kan bli så att man glömmer vad som är där i och tjungondag knut får man sig en överraskning.

 Du behöver silkespapper, bokmärke eller annan dekoration på, lim, sax, toarulle (eller annan stadga i mitten) samt snöre (som glömdes på bilden. Jag använde två halva ark silkespapper som läggs dubbelt. Vill man ha mer "krus" tar man…

Gör din egen julbock

Karolina på bloggen  It´s a house gjorde förra året sin egen julbock i granris. Super snygg att ha utanför dörren eller i trädgården. Har flera året varit på väg att köpa en på julmarknader, men aldrig fått tummen ur. I år blir jag extra sugen och jag vet att vår lilla julmarknad i Strömsberg brukar ha granbockar, för tyvärr finns nog inte tiden eller energi att fixa en själv. För er som funderar på att göra en egen, klicka på bilden så kommer du till Karolinas beskrivning.


Vika papperspåse

jag har varit hemma hos mina föräldrar en sväng. Min mor ska ha julpyssel på jobbet på måndag och de ska bland annat vika papperspåsar, så vi gjorde några modeller =). Papperspåsar är perfekt att ha och stoppa godis, julklappar, kakor mm runt jul och ge bort. Storlek kan förändras i oändlighet, du bestämmer. Vi vek två olika sorters påsar; den första behöver man papper (använde oss av lite tjockare julklappspapper), (sax) och lim (påsen i beskrivningen är gjort utifrån ett pappersark i A4 storlek). Till den andra sorten behövs ett valfritt stort paket att vika utifrån, papper, (sax) och lim. Vill man tänka på miljön kan man återanvända gammalt julklappspapper eller tidningspapper.

Foto: AnnaJanson1. Pappersark i A4 storlek. 2-4. Vik in kortsidorna så att de överlappar varandra och limma ihop. 5. Vik upp ena sidan där botten ska vara, tänk på att botten blir ungefär hälften av det du viker upp. 6-7. Vik enligt bilden. 8. När du vikt ihop botten limma ihop med limstift. 9. Påsen är kla…