Fortsätt till huvudinnehåll

Julmuststest

Igår var några vänner över på kvällsmat och jag passade då på att ha ett litet julmustblindetest. En uppskattade liten aktivitet innan maten med många fundersamma miner under testets gång. de julmuster som var med i testet var Apotekarnes, Zeunerts, ICAs julmust och Nygårda eklagrade julmust. Alla deltagande (7st) fick fyra små numrerade muggar med de fyra olika sorterna julmust. De fick sedan smaka och betygsätta dem från 1-5 på ett papper, där fem är en toppen julmust och ett är en mindre bra julmust. De fick även i uppgift att skriva någon liten kommentar om varje julmust. Vi gjorde även en lite bedömning av utseendet av flaskan för visst är det snyggt med fina flaskor på julbordet (fast smaken styr ju förstås mest!)!?

Foto: AnnaJanson
Hur gick det då? Jo Zeunerts vann, men ICAs var inte långt bakom och annars populära Apotekarnes delade jumboplatsen med Nygårda. En liten slutsats vi gjorde var att Zeunerts är för de vuxna vid julbordet och ICAs för de yngre. Ett litet minus dock till ICAs som är lite svår att hälla ur då flaskan är i tunn plast och lite otymplig och dessutom bara finns i petflaska vad jag vet (inte lika snyggt på bordet). Dock hjälper det till att 3kr går till Childhood för varje köpt flaska. Zeunerts bedömdes vara lika snygg flaska som gott innehåll och lätt att hälla från. Nedan följer betyg samt några kommentarer om varje julmust.


Zeunerts
Betyg: 5+2+4+4+4+5+4= 4
Kommentarer:"God, vuxen, Dr pepper smak" "Fyllig, intressant, enbär, godast", "Ingen traditionell julmust, luktar fikon& svagdricka. God till Brie och päron" "Perfektion, vuxen i smaken, mot öl" "God, mycket enbärssmak. Denna vill jag ha på julbordet", "Luktar fikon, smakar flourtant skölj".

ICA
Betyg:  2+5+5+2+5+3+2= 3.4
Kommentarer: "God" "Utspädd smak, neutral, sötningsmedel",  "Klart trevligast! Enbär, hurra! This is da shit!" "Lagom söt & god", "för mild, ganska smaklös", #Smakar ganska vanligt, lite alvedonsmak",

Apotekarnes
Betyg: 1+3+2+1+2+2+1= 1.7
Kommentarer: "sötsliskig", "Blek smak, efter sötningsmedel? Smaken inte bra", "Vanlig, mer söt än julig", "Billig i smaken, för söt!" "inte god, för söt, smakar diskmedel", "Smakar lite light, inte 100%".

Nygårda eklagrad
Betyg: 4+1+1+1+1+1+3= 1.7
Kommentarer: "Lite väl vuxen i smaken" "Fyllig, annorlunda", "luktar svagt, smakar lite, fusk sötad?" "Smakar gammal jordkällare", "God, smakar jul, en hel del enbär", Smakar kallrökt, nejlika & scoutkorv".

Kommentarer

Har aldrig provat Zeunerts eller Nygårda ekfatslagrad, brukar de finnas i den vanliga mathandeln, typ ICA eller Coop?

Intressant att musttestarna inte gav mycket för Apotekarnes som brukar vara klassikern i alla fall i min familj.
Zeunerts är min favorit julmust!
Erika J sa…
Kan meddela att Zeunerts julmust finns att köpa på Ica Maxi :)

Populära inlägg i den här bloggen

Smällkarameller

Här är det snö och minusgrader ute på morgonen, inte helt fel för julkänslorna. Så jag fortsätter med de känslorna idag och presenterar ett riktigt klassiskt julpyssel - Smällkarameller, det julpysslet alla nog gjort som barn. För mig var det några år sedan sist och lite ringrostig var jag allt, därför gjorde jag en lite beskrivning till er kära läsare som kanske känner samma som jag. Som barn gjorde jag många julgranskarameller som fick hänga i min och mina syskonsgran. Jag tycker de är fina i granen, men även att hänga som dekoration te.x på ett skåp för att få lite extra julkänsla. Sen är det trevligt att stoppa i lite godis till julgransplundringen, kan bli så att man glömmer vad som är där i och tjungondag knut får man sig en överraskning.

 Du behöver silkespapper, bokmärke eller annan dekoration på, lim, sax, toarulle (eller annan stadga i mitten) samt snöre (som glömdes på bilden. Jag använde två halva ark silkespapper som läggs dubbelt. Vill man ha mer "krus" tar man…

Gör din egen julbock

Karolina på bloggen  It´s a house gjorde förra året sin egen julbock i granris. Super snygg att ha utanför dörren eller i trädgården. Har flera året varit på väg att köpa en på julmarknader, men aldrig fått tummen ur. I år blir jag extra sugen och jag vet att vår lilla julmarknad i Strömsberg brukar ha granbockar, för tyvärr finns nog inte tiden eller energi att fixa en själv. För er som funderar på att göra en egen, klicka på bilden så kommer du till Karolinas beskrivning.


Vika papperspåse

jag har varit hemma hos mina föräldrar en sväng. Min mor ska ha julpyssel på jobbet på måndag och de ska bland annat vika papperspåsar, så vi gjorde några modeller =). Papperspåsar är perfekt att ha och stoppa godis, julklappar, kakor mm runt jul och ge bort. Storlek kan förändras i oändlighet, du bestämmer. Vi vek två olika sorters påsar; den första behöver man papper (använde oss av lite tjockare julklappspapper), (sax) och lim (påsen i beskrivningen är gjort utifrån ett pappersark i A4 storlek). Till den andra sorten behövs ett valfritt stort paket att vika utifrån, papper, (sax) och lim. Vill man tänka på miljön kan man återanvända gammalt julklappspapper eller tidningspapper.

Foto: AnnaJanson1. Pappersark i A4 storlek. 2-4. Vik in kortsidorna så att de överlappar varandra och limma ihop. 5. Vik upp ena sidan där botten ska vara, tänk på att botten blir ungefär hälften av det du viker upp. 6-7. Vik enligt bilden. 8. När du vikt ihop botten limma ihop med limstift. 9. Påsen är kla…