Julmuststest

Igår var några vänner över på kvällsmat och jag passade då på att ha ett litet julmustblindetest. En uppskattade liten aktivitet innan maten med många fundersamma miner under testets gång. de julmuster som var med i testet var Apotekarnes, Zeunerts, ICAs julmust och Nygårda eklagrade julmust. Alla deltagande (7st) fick fyra små numrerade muggar med de fyra olika sorterna julmust. De fick sedan smaka och betygsätta dem från 1-5 på ett papper, där fem är en toppen julmust och ett är en mindre bra julmust. De fick även i uppgift att skriva någon liten kommentar om varje julmust. Vi gjorde även en lite bedömning av utseendet av flaskan för visst är det snyggt med fina flaskor på julbordet (fast smaken styr ju förstås mest!)!?

Foto: AnnaJanson
Hur gick det då? Jo Zeunerts vann, men ICAs var inte långt bakom och annars populära Apotekarnes delade jumboplatsen med Nygårda. En liten slutsats vi gjorde var att Zeunerts är för de vuxna vid julbordet och ICAs för de yngre. Ett litet minus dock till ICAs som är lite svår att hälla ur då flaskan är i tunn plast och lite otymplig och dessutom bara finns i petflaska vad jag vet (inte lika snyggt på bordet). Dock hjälper det till att 3kr går till Childhood för varje köpt flaska. Zeunerts bedömdes vara lika snygg flaska som gott innehåll och lätt att hälla från. Nedan följer betyg samt några kommentarer om varje julmust.


Zeunerts
Betyg: 5+2+4+4+4+5+4= 4
Kommentarer:"God, vuxen, Dr pepper smak" "Fyllig, intressant, enbär, godast", "Ingen traditionell julmust, luktar fikon& svagdricka. God till Brie och päron" "Perfektion, vuxen i smaken, mot öl" "God, mycket enbärssmak. Denna vill jag ha på julbordet", "Luktar fikon, smakar flourtant skölj".

ICA
Betyg:  2+5+5+2+5+3+2= 3.4
Kommentarer: "God" "Utspädd smak, neutral, sötningsmedel",  "Klart trevligast! Enbär, hurra! This is da shit!" "Lagom söt & god", "för mild, ganska smaklös", #Smakar ganska vanligt, lite alvedonsmak",

Apotekarnes
Betyg: 1+3+2+1+2+2+1= 1.7
Kommentarer: "sötsliskig", "Blek smak, efter sötningsmedel? Smaken inte bra", "Vanlig, mer söt än julig", "Billig i smaken, för söt!" "inte god, för söt, smakar diskmedel", "Smakar lite light, inte 100%".

Nygårda eklagrad
Betyg: 4+1+1+1+1+1+3= 1.7
Kommentarer: "Lite väl vuxen i smaken" "Fyllig, annorlunda", "luktar svagt, smakar lite, fusk sötad?" "Smakar gammal jordkällare", "God, smakar jul, en hel del enbär", Smakar kallrökt, nejlika & scoutkorv".

Kommentarer

Har aldrig provat Zeunerts eller Nygårda ekfatslagrad, brukar de finnas i den vanliga mathandeln, typ ICA eller Coop?

Intressant att musttestarna inte gav mycket för Apotekarnes som brukar vara klassikern i alla fall i min familj.
Zeunerts är min favorit julmust!
Erika J sa…
Kan meddela att Zeunerts julmust finns att köpa på Ica Maxi :)

Populära inlägg