Fortsätt till huvudinnehåll

Julen 2018

Julen på bloggen kom av sig lite, men inte i själva livet som tur är! Det fanns helt enkelt inte tid att skriva så mycket i december mellan födelsedagskalas, adventsfika, julmarknader, lussefirande och julfirande. Kameran har hängt med på en del så här kommer en liten sammanfattning av min december (som även synts på instagram - annajanson).

Foto: Annajanson
 Välkommen in på en liten tur in i den Jansonska julen 2017!

Foto: Annajanson
 Rödbetshumus var en nyhet på vårt lilla julbord första advent. En favorit som sedan återkom senare i december. Ja, av julinspirerad mat var nog grönkål i olika former och rödbetshumus något av det mest förekommande i det jansonska hemmet denna 2017 års december.

Foto: Annajanson
Strömsbergs föreningens julmarknad andra advent var som vanligt favoriten bland julmarknader hos mig. För vad slår en mysig liten julmarknad på gång avstånd egentligen. På julmarknaden hittade jag vackra julpåsar (se ovan) som säljaren sa kom från 30-talet. Spara eller använda är frågan!? Eftermiddagen/kvällen avslutades med adventsifika med vänner hemma hos oss.

Foto: Annajanson
 Adventsbarnen användes flitigt hos oss mellan lucia och julafton. En riktig favorit av julens ljusstakar hemma hos oss.

Foto: Annajanson
 Flertalet av årets paket såg ut som ovan. Då jag har en hel del papper kvar sen tidigare år hade jag som mål att inte köpa något nytt inslagningspapper och jag höll det nästan. Det blev ett endaste nytt från Illum Bolighus i stockholm, en liten rulle med ett vitt tunnt med guldstjärnornor. Räckte endast till tre paket. Lite nya snören och tejprullen blev det dock. Tanken i år var även att jag skulle sy fler inslagningspåsar i tyg att återanvända år efter år, men så blev det ej.

Foto: Annajanson
Julkrubban ommöblerades ständigt, precis som det ska vara.

Julafton firande vi med makens familj hos hans bror i Oskarshamn. Traditionsenligt med julgodis och julskinkefix dan innan dopparedan och även julgranen fick sin glans då.

Foto: Annajanson
Julbordet blev mer vegetariskt med nyheter som inlagd aburgine, rödbetshumus och fler sallader. Men innehöll även det traditionella som julskinska prinskorv, köttbullar, lax och sill. Janssons frestelse däremot hoppades dock över i år, då det är få/ingen som ville ha med det.

Foto: annajanson
Jag tycker det är trevligt med flera storters bröd till julbordet och en favorit i år var det hemma gjorda fröknäcket!

Foto: Annajanson
Min alldeles egna lilla krubba långt borta från klåfingriga barn fick tillskott av tre visemän efter julafton.

Foto: Annajanson
 Juldukarna i lekhörnan agerade mer som filtar till dockorna än som dukar på bordet, men vad gör det bara de används och blir till glädje!

Foto: Annajanson
Och nu inför julens kommande uttågande har jag äntligen fått tag i bra lådor till fina julgranskulor. Lådor med 12 fack från IKEA (heter TJENA).

Ja, jag måste säga att jag har haft en riktigt fin december och jul! Vissa saker blir av och andra inte. Varje år tänker jag att under julhelgen ska det promenderas varje dag, men i och med att vi firar med bådas familjer blir det intensivt julfirande och promenaderna prioriteras lätt bort. Något jag dock är glad över var att vi kom iväg till kyrkan på julafton! Jag hade tankar på att baka saffransbullar med mandelmassa innan jul, men bland vabbdagarna försvann det. Att vara ledig en sammanhängande vecka vid jul var välbehövligt, även om det inte går att föutsätta när man arbetar i vården. Sen så hann jag ju även med en fin tripp till Stockholm och framför allt då Skansen innan december började. Känns som det förtjänar ett eget inlägg så förhoppningsvis kommer det som ett sista liten hälsning på bloggen för denna jul.

Till nästa år:
# Sy julklappspåsar!
# Köp en KRAV-skinka.
# Pyssla mer med barnen.
# Baka saffransbullar innan julafton.
# Hade varit roligt att blogga någon mer gång i december.
# Planera för en sammanhängande veckas ledigt runt jul/nyårshlgen (tror jag alla skulle behöva!)
# Gå till kyrkan på julafton eller juldagen.
# Ut och gå på juldagarna!

Ha nu en riktigt bra vinter, vår och sommar  så ses vi till hösten!

Kommentarer

Anonym sa…
Tack vilken underbart trevlig kavalkad av din JUL o december
Ja så är det Åter nytt ÅR 2018 önskar allt gott så syns vi närmare de stora högtidernas tid KRAM o allt gott

Populära inlägg i den här bloggen

Smällkarameller

Här är det snö och minusgrader ute på morgonen, inte helt fel för julkänslorna. Så jag fortsätter med de känslorna idag och presenterar ett riktigt klassiskt julpyssel - Smällkarameller, det julpysslet alla nog gjort som barn. För mig var det några år sedan sist och lite ringrostig var jag allt, därför gjorde jag en lite beskrivning till er kära läsare som kanske känner samma som jag. Som barn gjorde jag många julgranskarameller som fick hänga i min och mina syskonsgran. Jag tycker de är fina i granen, men även att hänga som dekoration te.x på ett skåp för att få lite extra julkänsla. Sen är det trevligt att stoppa i lite godis till julgransplundringen, kan bli så att man glömmer vad som är där i och tjungondag knut får man sig en överraskning.

 Du behöver silkespapper, bokmärke eller annan dekoration på, lim, sax, toarulle (eller annan stadga i mitten) samt snöre (som glömdes på bilden. Jag använde två halva ark silkespapper som läggs dubbelt. Vill man ha mer "krus" tar man…

Gör din egen julbock

Karolina på bloggen  It´s a house gjorde förra året sin egen julbock i granris. Super snygg att ha utanför dörren eller i trädgården. Har flera året varit på väg att köpa en på julmarknader, men aldrig fått tummen ur. I år blir jag extra sugen och jag vet att vår lilla julmarknad i Strömsberg brukar ha granbockar, för tyvärr finns nog inte tiden eller energi att fixa en själv. För er som funderar på att göra en egen, klicka på bilden så kommer du till Karolinas beskrivning.


Vika papperspåse

jag har varit hemma hos mina föräldrar en sväng. Min mor ska ha julpyssel på jobbet på måndag och de ska bland annat vika papperspåsar, så vi gjorde några modeller =). Papperspåsar är perfekt att ha och stoppa godis, julklappar, kakor mm runt jul och ge bort. Storlek kan förändras i oändlighet, du bestämmer. Vi vek två olika sorters påsar; den första behöver man papper (använde oss av lite tjockare julklappspapper), (sax) och lim (påsen i beskrivningen är gjort utifrån ett pappersark i A4 storlek). Till den andra sorten behövs ett valfritt stort paket att vika utifrån, papper, (sax) och lim. Vill man tänka på miljön kan man återanvända gammalt julklappspapper eller tidningspapper.

Foto: AnnaJanson1. Pappersark i A4 storlek. 2-4. Vik in kortsidorna så att de överlappar varandra och limma ihop. 5. Vik upp ena sidan där botten ska vara, tänk på att botten blir ungefär hälften av det du viker upp. 6-7. Vik enligt bilden. 8. När du vikt ihop botten limma ihop med limstift. 9. Påsen är kla…