Vad hände med traditionen?

Var inne och läste bloggen Oddsends som skrivs av Therese. Hon skriver om var traditionen med att plocka fram samma älskade julsaker varje år tagit vägen? I dagens samhälle finns en hets att ex byta pynt i julgranen varje år efter rådande trend. Tänk vad vi spar både tid (för att springa i affärer och leta tar massa tid) och miljön genom att tänka igenom vår juldekrationsinköp istället för att köpa hej vilt. Men visst är det svårt ibland att stå emot. Jag har inte kört enhetligt samma julgranskulor sen jag började ha en egen gran, men nu har jag landat i vad jag vill ha och det är jag glad över! Mer och mer försöker jag tänka på om nya julsaker som köps verkligen behövs och att de kommer platsa i vårt hem många år framöver! Ja idag vill jag helt enkelt uppmuntra att in och läsa Therese kloka ord om detta. Klicka HÄR för att läsa.

Foto: AnnajansonKommentarer

Har inte läst bloggen du hänvisade till men skulle vilja kommentera det du skrev om hur jag tror. Tror det beror på många saker. Dels att utbudet är så himla mycket större. När jag var liten fanns det röda kulor, silvriga kulor och guldiga kulor. Min mamma var jultraditionalist (näst intill julfascist) och använde enbart röda kulor så fram tills jag skaffade min egen gran så hade jag inget att säga till om. Nu när jag får lov att göra som jag vill (men betoning på jag) så tycker jag det är kul att granen inte ser exakt likadan ut varje år. & ju fler saker jag samlar på mig, desto rikare på minnen blir granen och jularna.


Sen ändrar man ju smak. Jag har kvar en del juldukar från när jag var liten och det finns inte en chans att jag lägger på en brun löpare någonstans i huset. Man ska ju tycka om sakerna också. Men jag har även kvar saker som är lite skavda, som kanske inte fungerar men som jag inte vill slänga. Även om det inte är något jag sätter fram för en ängel som ska lysa som inte lyser känns ju lite misslyckat... Men jag tänker banne mig inte slänga den för att bara se den ligga där i jullådan gör mig lycklig.

Men ja, folk byter nog av olika anledningar helt enkelt. Dock håller jag helt med ur miljöaspekten och där behöver jag personligen skärpa mig.

Ha en fin dag och kul att du tog vidare ämnet.
Jag tycker också det känns konstigt när folk verkar byta ut julpynt varje år. Vart tar allt det redan köpta vägen? Och tänker de inte alls på miljön? Ibland blir jag orolig. Ibland känner jag mig som en dålig julnörd som inte köper en massa nytt varje år. Visst finns det mycket fint, visst köper jag något nytt ibland. Men jag har ju redan en massa julpynt. Varför köpa mer?
Vad bra att du tar upp det här!

Populära inlägg