Fortsätt till huvudinnehåll

Kaffeadventskalender - vilken väljer du?

Jag älskar att ha en teadventskalender varje december och är inte så förtjust i kaffe. Men jag tänkte att någon av er läsare kanske är det och funderar över de två nya som dykt up nu i höst, Nabo in Swedens kaffeadventskalender och Kaffeadventskalendern. Japp, de har samma namn på sina kalendrar, för att skilja dem åt kommer jag skriva Nabo när de gäller Nabos och Kaffeadventskalendern när det gäller den andra. Vad är egentligen skillnanden och speciellt vilken andel eko/fartrade är det då det ligger mig varmt om hjärtat. Så läs hör lite fakta och kanske har ni bestämt er efter detta inläggets slut!? Eller varför inte en till morgonkaffet och en till kvällskaffet? Men vänta inte att beställa om ni verkligen vill ha för de är i begränsade upplagor båda två.

Kort fakta om båda:

Nabo in Sweden (de som även har den populära teadventskalendern):
 Tjugofyra sorters kaffe, allt från friskt och blommigt till mustigt och mörkrostat. Variationen ligger i vilken sorts böna det är, hur den är rostad och vilket ursprungsland det har. Bryggmalet och i varje påse ligger det 21 gram kaffe som räcker till tre koppar (ca 3,5 dl vatten till kaffet). Det går att koka kaffet i din vanliga bryggare, chemexkanna eller i droppställning. Finns hos utvalda återförsäljare och i deras webshop. Samtliga kaffesorter kommer från Bergstrands Kafferosteri. som har en lång kaffetradition och massor av känsla och kunskap. Sju av sorterna är eko krav fairtrade och rainforest alliance. Enligt Lizette som jag varit i kontakt med var det svårigheter att få ihop en bredd av olika kaffestorter och samtidigt eko/ft-sorter, men de har förhoppningar och jobbar att det ska bli högre andel nästa gång! Kostnad 399kr. Kalendern skickas först i november för att kaffet ska vara så nymalet som möjligt.

Bild: Nabo in Sweden

Kaffeadventskalendern: Är en kalender med 24 påsar med hela kaffebönor framtagna av utvalda svenska mikrorosterier. I år är det Alingsås kafferosteri, Balck coffee, Björklunds kaffe, Gute rosteri, Nordiska kafferosteriet, Slöinge kafferosteri. Klicka HÄR för att läsa mer om de olika mikrorosteriern. Varje påse inehåller 30g kaffebönor avsett för bryggmalning och räcker till 5dl kaffe, ca 4 koppar. i Varje kalender medföljer information om typ av böna, ursprung och rostningsgrad. Nordiska och Alingsås har enbart ekologsika och fairtrade, Gute har tre av fyra. De andra två, Balck coffee och Slöinge har nära samarbete med odlarna och kontrollerar själva att processen går schysst till och avstår certifiering pga av kostnad. Kaffet är rostat i slutet av augusti. Kostar 495 kr och kalendrarna börjar skickas ut 29 september på kaffetsdag.

Bild: Kaffeadventskalendern

 En hjälp på traven i ditt val:
- EKO/Fairtrade:'Om ekologiskt och fairtrade är viktigt är Kaffeadventskalendern ditt val då de har högre andel.
- Malt eller hela bönor: Äger du ingen kaffekvarn och inte är intresserad av att köpa en, är Nabos ditt val.
- Småskalighet: Gillar du småskalighet är Kaffekalendern ditt val då de har flera microrosterier representerade medan Nabos kommer från ett lite större och gammalt välkänt kafferosteri.
- Kostnad: Kaffekalendern är 100kr dyrare och dessutom har Nabo in Sweden ett öppningserbjudande 24-25september då de har 15% på det man köper.
- Mängden är viktig: Välj kaffeadventskalendern då de räknar med att varje påse räcker till 4 koppar och Nabo in sweden räcker till 3 koppar.

Min tolkning är att;
- Kaffenörden som gärna lägger ner extra tid på att mala sitt kaffe varje dag fördrar  Kaffeadventskalendern
- Kaffeälskaren som inte kan leva utan sitt kaffe, gärna vill pröva nytt men inte har tiden att mala sitt eget kaffe varje dag föredrar Nabo in Sweden.

Jag gillar att det finns en kaffekalender både till den kaffeälskande (kaffenörden med lite tid?) småbarnsföräldern som inte riktigt har tid för en "kafferitual" och för den sanna kaffenörden som vill/älskar att mala sitt kaffe själv och tar/ har tiden till det!

Vilken kalender väljer du?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smällkarameller

Här är det snö och minusgrader ute på morgonen, inte helt fel för julkänslorna. Så jag fortsätter med de känslorna idag och presenterar ett riktigt klassiskt julpyssel - Smällkarameller, det julpysslet alla nog gjort som barn. För mig var det några år sedan sist och lite ringrostig var jag allt, därför gjorde jag en lite beskrivning till er kära läsare som kanske känner samma som jag. Som barn gjorde jag många julgranskarameller som fick hänga i min och mina syskonsgran. Jag tycker de är fina i granen, men även att hänga som dekoration te.x på ett skåp för att få lite extra julkänsla. Sen är det trevligt att stoppa i lite godis till julgransplundringen, kan bli så att man glömmer vad som är där i och tjungondag knut får man sig en överraskning.

 Du behöver silkespapper, bokmärke eller annan dekoration på, lim, sax, toarulle (eller annan stadga i mitten) samt snöre (som glömdes på bilden. Jag använde två halva ark silkespapper som läggs dubbelt. Vill man ha mer "krus" tar man…

Gör din egen julbock

Karolina på bloggen  It´s a house gjorde förra året sin egen julbock i granris. Super snygg att ha utanför dörren eller i trädgården. Har flera året varit på väg att köpa en på julmarknader, men aldrig fått tummen ur. I år blir jag extra sugen och jag vet att vår lilla julmarknad i Strömsberg brukar ha granbockar, för tyvärr finns nog inte tiden eller energi att fixa en själv. För er som funderar på att göra en egen, klicka på bilden så kommer du till Karolinas beskrivning.


Vika papperspåse

jag har varit hemma hos mina föräldrar en sväng. Min mor ska ha julpyssel på jobbet på måndag och de ska bland annat vika papperspåsar, så vi gjorde några modeller =). Papperspåsar är perfekt att ha och stoppa godis, julklappar, kakor mm runt jul och ge bort. Storlek kan förändras i oändlighet, du bestämmer. Vi vek två olika sorters påsar; den första behöver man papper (använde oss av lite tjockare julklappspapper), (sax) och lim (påsen i beskrivningen är gjort utifrån ett pappersark i A4 storlek). Till den andra sorten behövs ett valfritt stort paket att vika utifrån, papper, (sax) och lim. Vill man tänka på miljön kan man återanvända gammalt julklappspapper eller tidningspapper.

Foto: AnnaJanson1. Pappersark i A4 storlek. 2-4. Vik in kortsidorna så att de överlappar varandra och limma ihop. 5. Vik upp ena sidan där botten ska vara, tänk på att botten blir ungefär hälften av det du viker upp. 6-7. Vik enligt bilden. 8. När du vikt ihop botten limma ihop med limstift. 9. Påsen är kla…