lördag 21 november 2015

Saffransrulltårta med lingon

 Blev oplanerad bakning idag. Kände för något juligt och mjukkaka men när man saknar mjölk, grädde, kesella och liknande mjölkprodukter krymper antal recept ganska mycket. Hittade till slut saffransrulltårta, men gillade inte fyllningen i det receptet och receptet på fyllningen jag använde hörde ihop med rulltårtebotten gjord på mjölk. Rulltårtan blev en bra kombination och kommer definitivt att göras igen! Det är när man saknar ingredienser man blir kreativ, eller hur?




Botten:
1/2 g saffran
1/2 dl vatten
3 ägg 
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2,5 dl rårörda lingon
Smörkräm

Smörkräm: 
200g smör
0,5 dl florsocker
0,5 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 250 grader. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Koka upp vattnet och blanda med saffranet. Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det och saffranet i äggsmeten. Bred ut smeten i en långpanna (ca 30x40cm) med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 5min. Under tiden botten är i ugnen blanda ihop smörkrämen ( görs smidigt i en matberedare). Ta ur kakan ur ugnen, strö lite socker över kaka och stjälp upp den på ett bakplåtspapper. Dra försiktigt av pappret och låt kallna. Bred först över de rårörda lingonen, sedan smörkrämen  och rulla ihop.

2 kommentarer:

Johanna sa...

Det ser jättegott ut, men jag är lite skeptisk till lingon som jag inte gillar...

Donna sa...

Måste vara gott. Jag tycker mycket om saffran.

Teadventskalendern 2017

Det blev en teadventskalender i år igen, för femte året om jag räknat rätt och från Nabo precis som tidigare. Varför ändra något som jag va...