Fortsätt till huvudinnehåll

Saffransrulltårta med lingon

 Blev oplanerad bakning idag. Kände för något juligt och mjukkaka men när man saknar mjölk, grädde, kesella och liknande mjölkprodukter krymper antal recept ganska mycket. Hittade till slut saffransrulltårta, men gillade inte fyllningen i det receptet och receptet på fyllningen jag använde hörde ihop med rulltårtebotten gjord på mjölk. Rulltårtan blev en bra kombination och kommer definitivt att göras igen! Det är när man saknar ingredienser man blir kreativ, eller hur?




Botten:
1/2 g saffran
1/2 dl vatten
3 ägg 
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2,5 dl rårörda lingon
Smörkräm

Smörkräm: 
200g smör
0,5 dl florsocker
0,5 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 250 grader. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Koka upp vattnet och blanda med saffranet. Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det och saffranet i äggsmeten. Bred ut smeten i en långpanna (ca 30x40cm) med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 5min. Under tiden botten är i ugnen blanda ihop smörkrämen ( görs smidigt i en matberedare). Ta ur kakan ur ugnen, strö lite socker över kaka och stjälp upp den på ett bakplåtspapper. Dra försiktigt av pappret och låt kallna. Bred först över de rårörda lingonen, sedan smörkrämen  och rulla ihop.

Kommentarer

Johanna sa…
Det ser jättegott ut, men jag är lite skeptisk till lingon som jag inte gillar...
Donna sa…
Måste vara gott. Jag tycker mycket om saffran.

Populära inlägg i den här bloggen

Smällkarameller

Här är det snö och minusgrader ute på morgonen, inte helt fel för julkänslorna. Så jag fortsätter med de känslorna idag och presenterar ett riktigt klassiskt julpyssel - Smällkarameller, det julpysslet alla nog gjort som barn. För mig var det några år sedan sist och lite ringrostig var jag allt, därför gjorde jag en lite beskrivning till er kära läsare som kanske känner samma som jag. Som barn gjorde jag många julgranskarameller som fick hänga i min och mina syskonsgran. Jag tycker de är fina i granen, men även att hänga som dekoration te.x på ett skåp för att få lite extra julkänsla. Sen är det trevligt att stoppa i lite godis till julgransplundringen, kan bli så att man glömmer vad som är där i och tjungondag knut får man sig en överraskning.

 Du behöver silkespapper, bokmärke eller annan dekoration på, lim, sax, toarulle (eller annan stadga i mitten) samt snöre (som glömdes på bilden. Jag använde två halva ark silkespapper som läggs dubbelt. Vill man ha mer "krus" tar man…

Gör din egen julbock

Karolina på bloggen  It´s a house gjorde förra året sin egen julbock i granris. Super snygg att ha utanför dörren eller i trädgården. Har flera året varit på väg att köpa en på julmarknader, men aldrig fått tummen ur. I år blir jag extra sugen och jag vet att vår lilla julmarknad i Strömsberg brukar ha granbockar, för tyvärr finns nog inte tiden eller energi att fixa en själv. För er som funderar på att göra en egen, klicka på bilden så kommer du till Karolinas beskrivning.


Vika papperspåse

jag har varit hemma hos mina föräldrar en sväng. Min mor ska ha julpyssel på jobbet på måndag och de ska bland annat vika papperspåsar, så vi gjorde några modeller =). Papperspåsar är perfekt att ha och stoppa godis, julklappar, kakor mm runt jul och ge bort. Storlek kan förändras i oändlighet, du bestämmer. Vi vek två olika sorters påsar; den första behöver man papper (använde oss av lite tjockare julklappspapper), (sax) och lim (påsen i beskrivningen är gjort utifrån ett pappersark i A4 storlek). Till den andra sorten behövs ett valfritt stort paket att vika utifrån, papper, (sax) och lim. Vill man tänka på miljön kan man återanvända gammalt julklappspapper eller tidningspapper.

Foto: AnnaJanson1. Pappersark i A4 storlek. 2-4. Vik in kortsidorna så att de överlappar varandra och limma ihop. 5. Vik upp ena sidan där botten ska vara, tänk på att botten blir ungefär hälften av det du viker upp. 6-7. Vik enligt bilden. 8. När du vikt ihop botten limma ihop med limstift. 9. Påsen är kla…