Fortsätt till huvudinnehåll

Grönkålssoppa

När vi gjorde julbord första advent blev det en del grönkål över som senare blev grönkålssoppa. Känns som en riktig bra lite lättare mellandagsmat efter ett mastodont julbord. Toppen också att man kan ev rensa kylskåpet lite med. En julskinkesmörgås till är inte helt fel heller.

Foto: Annajanson

Grönkålssoppa

ca 400g färsk grönkål (går med fryst med)
vatten, salt
2 msk smör
1 liter vatten
2 höns-eller grönsaksbuljongtärningar
Timjan, mejram eller körvel 2-3msk färsk eller 2-3tsktorkad
Svartpeppar
Mjöl
Gräslök till garnering

Rensa och skölj grönkålen. Repa bladen från grova stjälkar och strimla bladen i breda strimlor. Lägg ner grönkålen i kokande vatten (½tsk salt till 5dl vatten). Förväll grönkålen i 5-10min. Slå av spadet, skölj ev av kålen och hacka eller mixa den sedan fint. Smält fettet i en gryta och lägg i hacket för att fräsa i ett par minuter. Strö över mjöl och rör om. Späd med vatten, lite i taget och koka upp. Tillsätt smulade buljongtärningar, hackade eller torkade örter och koka i 5min. Smaka av och garnera ev. sedan med gräslök. Vill man ha en krämigare soppa kan man med fördel lägg i lite mjölk eller grädda.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smällkarameller

Här är det snö och minusgrader ute på morgonen, inte helt fel för julkänslorna. Så jag fortsätter med de känslorna idag och presenterar ett riktigt klassiskt julpyssel - Smällkarameller, det julpysslet alla nog gjort som barn. För mig var det några år sedan sist och lite ringrostig var jag allt, därför gjorde jag en lite beskrivning till er kära läsare som kanske känner samma som jag. Som barn gjorde jag många julgranskarameller som fick hänga i min och mina syskonsgran. Jag tycker de är fina i granen, men även att hänga som dekoration te.x på ett skåp för att få lite extra julkänsla. Sen är det trevligt att stoppa i lite godis till julgransplundringen, kan bli så att man glömmer vad som är där i och tjungondag knut får man sig en överraskning.

 Du behöver silkespapper, bokmärke eller annan dekoration på, lim, sax, toarulle (eller annan stadga i mitten) samt snöre (som glömdes på bilden. Jag använde två halva ark silkespapper som läggs dubbelt. Vill man ha mer "krus" tar man…

Gör din egen julbock

Karolina på bloggen  It´s a house gjorde förra året sin egen julbock i granris. Super snygg att ha utanför dörren eller i trädgården. Har flera året varit på väg att köpa en på julmarknader, men aldrig fått tummen ur. I år blir jag extra sugen och jag vet att vår lilla julmarknad i Strömsberg brukar ha granbockar, för tyvärr finns nog inte tiden eller energi att fixa en själv. För er som funderar på att göra en egen, klicka på bilden så kommer du till Karolinas beskrivning.


Vika papperspåse

jag har varit hemma hos mina föräldrar en sväng. Min mor ska ha julpyssel på jobbet på måndag och de ska bland annat vika papperspåsar, så vi gjorde några modeller =). Papperspåsar är perfekt att ha och stoppa godis, julklappar, kakor mm runt jul och ge bort. Storlek kan förändras i oändlighet, du bestämmer. Vi vek två olika sorters påsar; den första behöver man papper (använde oss av lite tjockare julklappspapper), (sax) och lim (påsen i beskrivningen är gjort utifrån ett pappersark i A4 storlek). Till den andra sorten behövs ett valfritt stort paket att vika utifrån, papper, (sax) och lim. Vill man tänka på miljön kan man återanvända gammalt julklappspapper eller tidningspapper.

Foto: AnnaJanson1. Pappersark i A4 storlek. 2-4. Vik in kortsidorna så att de överlappar varandra och limma ihop. 5. Vik upp ena sidan där botten ska vara, tänk på att botten blir ungefär hälften av det du viker upp. 6-7. Vik enligt bilden. 8. När du vikt ihop botten limma ihop med limstift. 9. Påsen är kla…