Grönkålssoppa
När vi gjorde julbord första advent blev det en del grönkål över som senare blev grönkålssoppa. Känns som en riktig bra lite lättare mellandagsmat efter ett mastodont julbord. Toppen också att man kan ev rensa kylskåpet lite med. En julskinkesmörgås till är inte helt fel heller.
Rensa och skölj grönkålen. Repa bladen från grova stjälkar och strimla bladen i breda strimlor. Lägg ner grönkålen i kokande vatten (½tsk salt till 5dl vatten). Förväll grönkålen i 5-10min. Slå av spadet, skölj ev av kålen och hacka eller mixa den sedan fint. Smält fettet i en gryta och lägg i hacket för att fräsa i ett par minuter. Strö över mjöl och rör om. Späd med vatten, lite i taget och koka upp. Tillsätt smulade buljongtärningar, hackade eller torkade örter och koka i 5min. Smaka av och garnera ev. sedan med gräslök. Vill man ha en krämigare soppa kan man med fördel lägg i lite mjölk eller grädda.
Foto: Annajanson |
Grönkålssoppa
ca 400g färsk grönkål (går med fryst med)
vatten, salt
2 msk smör
1 liter vatten
2 höns-eller grönsaksbuljongtärningar
Timjan, mejram eller körvel 2-3msk färsk eller 2-3tsktorkad
Svartpeppar
Mjöl
Gräslök till garnering
Rensa och skölj grönkålen. Repa bladen från grova stjälkar och strimla bladen i breda strimlor. Lägg ner grönkålen i kokande vatten (½tsk salt till 5dl vatten). Förväll grönkålen i 5-10min. Slå av spadet, skölj ev av kålen och hacka eller mixa den sedan fint. Smält fettet i en gryta och lägg i hacket för att fräsa i ett par minuter. Strö över mjöl och rör om. Späd med vatten, lite i taget och koka upp. Tillsätt smulade buljongtärningar, hackade eller torkade örter och koka i 5min. Smaka av och garnera ev. sedan med gräslök. Vill man ha en krämigare soppa kan man med fördel lägg i lite mjölk eller grädda.
Kommentarer