Fortsätt till huvudinnehåll

Saffranskladdkaka

Har prövat på ett nytt recept nu i helgen på Saffranskladdkaka. Kladdkaka är en favorit, men visst var jag lite skeptisk till att ha vitchoklad istället för mörk. Men det var gott (tror inte mörk hade passat till saffran), dock inte perfekt, men den gick helt klart åt snabbt. Det jag funderar över är saltet i kakan. Tror det kan göra sitt, men en mindre mängd är nog bättre. Har sett samma recept helt utan salt och ibland med mer vaniljsocker (2tsk istället för 1). Sen såg jag ett recept utan salt men med 1 dl riven mandelmassa. Det låter något för mig då mandelmassa är en favorit! Brukar ni göra saffranskladdkaka och har ni något favorit recept att dela med er? För jag tror på kombinationen kladdkaka-saffran-vitchoklad och skulle gärna vilja ha det perfekta receptet!

Foto: Annajanson

Det här var det receptet jag använde mig av; 

Saffranskladdkaka
100 g smör
75 g vit choklad
1 kuvert saffran
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
1 tsk salt
Lingongrädde
3 dl vispgrädde
ca 1 dl rårörda lingon
Smält smöret på låg värme och rör ner saffran i kastrullen. Dra kastrullen och låt svalna något innan chokladen rörs ner. Blanda socker och ägg. Rör ner smörblandningen i bunken och vända försiktigt ner mjölet, vaniljsockret och saltet. Lägg smeten i en springform med ströbröd på kanterna.
Grädda kakan i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Den blir ordentligt kladdig som en kladdkaka ska vara och blir bäst om den får svalna ordentligt gärna över natten för bästa resultat. Lingongrädde ger kakan det lilla extra vid servering.

Kommentarer

Amandas jul sa…
Jag rekommenderar mitt recept på Saffranskladdkaka med mandelmassa och vit choklad. HELT underbart!

http://amandasjul.blogg.se/2013/november/saffranskladdkaka-med-mandelmassa-och-vit-choklad-2.html
Det låter gott, perfekt i väntan på julen!

Populära inlägg i den här bloggen

Smällkarameller

Här är det snö och minusgrader ute på morgonen, inte helt fel för julkänslorna. Så jag fortsätter med de känslorna idag och presenterar ett riktigt klassiskt julpyssel - Smällkarameller, det julpysslet alla nog gjort som barn. För mig var det några år sedan sist och lite ringrostig var jag allt, därför gjorde jag en lite beskrivning till er kära läsare som kanske känner samma som jag. Som barn gjorde jag många julgranskarameller som fick hänga i min och mina syskonsgran. Jag tycker de är fina i granen, men även att hänga som dekoration te.x på ett skåp för att få lite extra julkänsla. Sen är det trevligt att stoppa i lite godis till julgransplundringen, kan bli så att man glömmer vad som är där i och tjungondag knut får man sig en överraskning.

 Du behöver silkespapper, bokmärke eller annan dekoration på, lim, sax, toarulle (eller annan stadga i mitten) samt snöre (som glömdes på bilden. Jag använde två halva ark silkespapper som läggs dubbelt. Vill man ha mer "krus" tar man…

Gör din egen julbock

Karolina på bloggen  It´s a house gjorde förra året sin egen julbock i granris. Super snygg att ha utanför dörren eller i trädgården. Har flera året varit på väg att köpa en på julmarknader, men aldrig fått tummen ur. I år blir jag extra sugen och jag vet att vår lilla julmarknad i Strömsberg brukar ha granbockar, för tyvärr finns nog inte tiden eller energi att fixa en själv. För er som funderar på att göra en egen, klicka på bilden så kommer du till Karolinas beskrivning.


Vika papperspåse

jag har varit hemma hos mina föräldrar en sväng. Min mor ska ha julpyssel på jobbet på måndag och de ska bland annat vika papperspåsar, så vi gjorde några modeller =). Papperspåsar är perfekt att ha och stoppa godis, julklappar, kakor mm runt jul och ge bort. Storlek kan förändras i oändlighet, du bestämmer. Vi vek två olika sorters påsar; den första behöver man papper (använde oss av lite tjockare julklappspapper), (sax) och lim (påsen i beskrivningen är gjort utifrån ett pappersark i A4 storlek). Till den andra sorten behövs ett valfritt stort paket att vika utifrån, papper, (sax) och lim. Vill man tänka på miljön kan man återanvända gammalt julklappspapper eller tidningspapper.

Foto: AnnaJanson1. Pappersark i A4 storlek. 2-4. Vik in kortsidorna så att de överlappar varandra och limma ihop. 5. Vik upp ena sidan där botten ska vara, tänk på att botten blir ungefär hälften av det du viker upp. 6-7. Vik enligt bilden. 8. När du vikt ihop botten limma ihop med limstift. 9. Påsen är kla…