Fuskvägen till egengjorda praliner

Att göra praliner har varit populärt ett tag och efter att ha läst bl.a flertal blogginlägg hos bloggen Tomtens Dotter  om pralintillverkning blev jag lite sugen på att pröva. Men la ner det ganska snabbt när jag insåg alla moment med bl.a temprering av choklad = ska det lyckas bör barnen utrymmas en hel dag för allas trevnad, vilket blir ett lite större projekt. Blev dock sporrad att pröva en light variant när jag läste om tryffelskal hos Ellinors julblogg och senare om non-temp mörk (som choklad som ej behöver tempreras men får ej kallas choklad) när jag synade Tomtens Dotters inlägg om praliner igen. Sagt och gjort, till en kväll men lite pralintillverkning med en vän beställdes tryffelskal HÄR ifrån och Non-temp HÄR ifrån.

Foto: Annajanson

Först gjordes tryffelsmet som vi lät svalna till ca 27grader innan tryffelskalen fylldes. Sen lät vi tryffelsmeten svalna ytterligare innan de doppades i non-temp mörk (chokladen) och sedan dekorerades med något fint som strössel eller ripplade dem med choklad.

Till fyllning använde vi minttryffel vars recept som jag skrivit om i ett tidigare inlägg, läs HÄR. Någon dag senare gjorde jag tryffel från ett bastryffelrecept ur boken Vinters Söta av systrarna Eisenman. Tryffelsmeten smaksatte jag sedan bl.a med kaffe, lakrits eller hallon. Blev riktigt gott och känner mig nu redo att experimentera lite mer i tryffeldjungeln och fylla mer tryffelskal lite närmare jul! Känner att denna lite mer light version av pralintillverkning passar mig som småbarnsmor rätt bra. Man kan få till lite snygga goda praliner utan att slita håret från huvudet. Är du intresserad av mer riktig pralintillverkning rekommenderar jag en sväng in till Tomtens Dotters inlägg om det, klicka HÄR.

Kommentarer

Unknown sa…
Ser ju ut som proffspraliner =D
Va med på en chokladprovning för några år sen och där visade dom hur man skulle temperera, men tyckte att det var alldeles för många moment.
så det blir färdigköpta hihi.
Sara sa…
Vi kanske får ta och boka in pralintillverkning en tisdag....
AL sa…
Åh vad jag gillar dina tips och genvägar. Tacksamt för oss andra att någon redan testat hur man kan få till det, för som du säger, man har ju inte möjlighet att utrymma hemmet för diverse experiment.

Populära inlägg