torsdag 10 december 2009

Vörtbröd

Jag har bakat vörtbröd efter samma recept de senaste åren och brödet tycker jag är gott och det är omtyckt när jag bjuder på det, så nu tänkte jag även dela med mig till er alla som läser min blogg. Om ni känner igen receptet kommer det ifrån tidningen Lantliv nr 11 2007.

Foto: AnnaJanson

Vörtbröd 2 stora bröd
1 ½dl russin
50g smör
1 flaska julmust, 33cl
1 flaska mörkt öl, 33 cl (jag hade Porter öl i år)
50g jäst
1dl brödsirap
1tsk salt
2tsk malda pomeransskal
1tsk malda kryddnejlikor
2tsk mald ingefära
10dl mörkt lantbrödsmjöl
5-6dl vetemjöl, ev lite till

1. Häll vatten över russinen så att det täcker och låt koka upp. 2. Smält matfettet och tillsätt julmust och öl. Värm tills vätskan är fingervarm, 37grader. 3. Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. 4. Rör om väl så att jästen löser sig. 5. Tillstätt sirap, salt kryddor, russinen utan vattnet, lantbrödsmjöl och det mesta av vetemjölet. 6. Arbeta allt till en fast deg. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 45min. 7. Ta upp degen och arbeta den smidig på mjölat bakbord. Forma till 2st bröd. 8. Placera bröden på en bakklädd plåt och låt dem jäsa övertäckta på dragfri plats i ca 30min. 9. Grädda på 200grader i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Ta ut dem och låt svalna.

5 kommentarer:

Christoffer sa...

Låter fantastiskt! Vilken julmust använde du?

Kafe sa...

Tack! Det recept som jag använt gör rätt torra vörtbröd så de senaste åten har jag struntat i att baka. Men nu tror jag att jag ska testa igen. Är sugen på att göra eget knäcke också - har du eller ngn annan ett bra recept?

Micael sa...

Christoffer: Jag använder mig alltid av Apotekarnes julmust då det är den jag tycker bäst om.
Kafe: Har inget knäckerecept än i tankarna, men hittar jag något bra så tipsar jag om det.

Johanna sa...

Det var jättegott! Har skrivit av receptet och ser fram emot andra smaskigheter här på bloggen! Johanna

Anna sa...

*haha* Såg precis att jag varit inloggad på min mans google kont när jag svarat längre upp..

Julen 2018

Julen på bloggen kom av sig lite, men inte i själva livet som tur är! Det fanns helt enkelt inte tid att skriva så mycket i december mellan ...