Fortsätt till huvudinnehåll

Julsallader

Jag och min man bjöd några vänner på julbord i helgen. När vi gör julmat är det ofta min man som gör det varma och jag det kalla, ex sallader. Idag tänkte jag tipsa om sallader som är mina favoriter och som fanns på julbordet i helgen. En gammal favorit från min släkts julbord är Legymsallad som jag förstått att få har, dock har jag hört någon =). Rödkålssallad med russin och apelsin har också funnits så länge jag kommer ihåg på släktens julbord. Grönsalladen på bilden nedan är en ny komponerad grönsallad efter lite idéer från Hemköps julrecepthäfte.

Foto: AnnaJanson

Legymsallad (räckte till 10 pers samt blev över); En glasburk ärtor, 4-5 kokta morötter, 1 äpple, inlagd gurka efter hur mycket smak man vill ha. Grädde samt majonäs för att få ihop det till en rör, behövs ganska lite. Morötter, äpple och gurka hackas/skärs till små bitar och blandas med ärtor, majonäs och grädde.

Rödkålssallad med apelsin och russin; Rödkål, russin och apelsin i önskad mängd. Strimla rödkål och lägg i en bunke. Klipp apelsinklyftor över bunken så att saften blir som en dressing/marinad till salladen. Blanda i russin och salladen är klar. Kan med fördel göras upp till ett dygn före intag då rödkålen tar åt sig av apelsinsaften och salladen blir saftigare.

Annas juligasallad; Romansallad eller annan grön god sallad, äpple (gärna av sorten Marianne), valnötter, gurka och granatäpple. Dressing: 2 msk flytande honung, 3 msk rödvins vinäger och 1/2 dl olivolja.

Kommentarer

Jaaa åh vad god den lät! fint med mateus okså.

Populära inlägg i den här bloggen

Vika papperspåse

jag har varit hemma hos mina föräldrar en sväng. Min mor ska ha julpyssel på jobbet på måndag och de ska bland annat vika papperspåsar, så vi gjorde några modeller =). Papperspåsar är perfekt att ha och stoppa godis, julklappar, kakor mm runt jul och ge bort. Storlek kan förändras i oändlighet, du bestämmer. Vi vek två olika sorters påsar; den första behöver man papper (använde oss av lite tjockare julklappspapper), (sax) och lim (påsen i beskrivningen är gjort utifrån ett pappersark i A4 storlek). Till den andra sorten behövs ett valfritt stort paket att vika utifrån, papper, (sax) och lim. Vill man tänka på miljön kan man återanvända gammalt julklappspapper eller tidningspapper.

Foto: AnnaJanson1. Pappersark i A4 storlek. 2-4. Vik in kortsidorna så att de överlappar varandra och limma ihop. 5. Vik upp ena sidan där botten ska vara, tänk på att botten blir ungefär hälften av det du viker upp. 6-7. Vik enligt bilden. 8. När du vikt ihop botten limma ihop med limstift. 9. Påsen är kla…

Smällkarameller

Här är det snö och minusgrader ute på morgonen, inte helt fel för julkänslorna. Så jag fortsätter med de känslorna idag och presenterar ett riktigt klassiskt julpyssel - Smällkarameller, det julpysslet alla nog gjort som barn. För mig var det några år sedan sist och lite ringrostig var jag allt, därför gjorde jag en lite beskrivning till er kära läsare som kanske känner samma som jag. Som barn gjorde jag många julgranskarameller som fick hänga i min och mina syskonsgran. Jag tycker de är fina i granen, men även att hänga som dekoration te.x på ett skåp för att få lite extra julkänsla. Sen är det trevligt att stoppa i lite godis till julgransplundringen, kan bli så att man glömmer vad som är där i och tjungondag knut får man sig en överraskning.

 Du behöver silkespapper, bokmärke eller annan dekoration på, lim, sax, toarulle (eller annan stadga i mitten) samt snöre (som glömdes på bilden. Jag använde två halva ark silkespapper som läggs dubbelt. Vill man ha mer "krus" tar man…

Gör din egen julbock

Karolina på bloggen  It´s a house gjorde förra året sin egen julbock i granris. Super snygg att ha utanför dörren eller i trädgården. Har flera året varit på väg att köpa en på julmarknader, men aldrig fått tummen ur. I år blir jag extra sugen och jag vet att vår lilla julmarknad i Strömsberg brukar ha granbockar, för tyvärr finns nog inte tiden eller energi att fixa en själv. För er som funderar på att göra en egen, klicka på bilden så kommer du till Karolinas beskrivning.