Apelsintryffel

Provade att göra nytt julgodis förra året och hitta något gott på Arla;

Apelsintryffel

Bild: Arla

Ingredienser 24 st

1 dl vispgrädde

50 g smör

300 g mörk choklad

rivet skal av 1/2 apelsin

2 msk konjak eller citruslikör

Mandeltäcke:

100 g mandelmassa

några droppar röd karamellfärg

silverkulor av socker

Gör så här
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt den smälta. Rör i apelsinskal och konjak. Arbeta mandelmassan mjuk och droppa i karamellfärg. Knåda den tills färgen blir jämn och fin. Kavla ut mandelmassan (går bra på en skärbräda av plast) så att den täcker botten i en aluminiumform, ca 10 x 17 cm. Tryck ner den i botten på formen. Häll över chokladen. Låt den stelna i kylen minst 3 tim. Stjälp upp tryffeln och skär den i bitar med en vass kniv. Dekorera med silverkulor. Förvara kallt.

Kommentarer

Julhuset sa…
Jag gjorde också dem förra året, riktigt goda, kan inte riktigt välja vad jag ska göra i år.

Kram/Annika
ACG sa…
Dom ser riktigt goda ut. Man kanske borde testa att göra dem. Var det svårt?
Anonym sa…
vilken trevlig julblogg! Jag länkar till dig i min julbloggslista (http://tokfias.blogg.se/2008/november/julbloggar.html)
Anonym sa…
Lät ju smarrigt. Kanske nåt att prova i jul som tilläg (eller i stället för) nån av de vanliga sorterna vi brukar göra!
dreamz sa…
Haha, vad roligt, jag satt
och tittade på dom för någon timme sen och funderade på om jag skulle ta och göra dom iår eller inte. Men nu får jag väll göra det då.
Anna sa…
Kommer ej ihåg om de var svåra eller ej, har för mig att det gick ganska bra iallafall!
Anna sa…
Jag och min man har tänkt efter lite hur det var att göra dem och kom fram till ett moment som var lite svårt, nämligen att skära dem snyggt! Kletar lätt när man skär så med fördel ska tryffeln vara ganska hård för bästa resultat.

Populära inlägg i den här bloggen

Vika papperspåse

Pärla julsaker

Smällkarameller