Jönsson

Jansson har aldrig varit en favorit hos mig och ofta finns inget av den på min jultallrik. Något jag har tyckt är synd ibland då Jansson är väldigt förknippat med julbordet. Nu har jag dck hitat en vegetarisk variant som jag gillar skarpt.

Jönsson
15 potatisar
2 gullökar
5dl havregrädde eller vanlig grädde
3 lagerblad
2 krm malen kryddpeppar
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen ingefära
1 krm vitpeppar
1-2 msk mild senap
Salt
2 msk ströbröd
50gram smör el margarin

I formen nedan har jag halverat allt i receptet.

Skala och strimla potatisen fint. Skala och hacka lök fint. Sjud grädde, lagerblad, kryddpeppar, kryddnejlika, ingefära och vitpeppar i 10 minuter under lock. Plocka bort lagerblad och rör ner senapen. Varva potatis och lök i en smord form. Salta efter varje lager potatis. Häll över gräddblandningen, strö på lite ströbröd och avsluta med att hyvla margarin/smör över gratängen. Grädda på 200 grader i ca 1 timme eller tills potatisen är mjuk.

Foto: Annajanson
Har varierat mig lite på om havregrädde eller vanlig grädde och det är bra båda tycker jag, kanske snäppet bättre och känns inte lika mastigt med havregrädde. Har dock kört på smör hemma varje gång. Vill man ha veganskt kör på havregrädde och mjölkfritt margarin.

Receptet kommer (och är då veganskt) från en av mina favorit julkokböcker; Den goda gröna julen av Karolina Jönsson.

Kommentarer

Unknown sa…
Gillar inte heller Jansson 👎 och vad kul med en kokbok med lite mer grönt till julbordet! Själv gillar jag grönkålssallad med granatäppelkärnor!!

Populära inlägg i den här bloggen

Vika papperspåse

Pärla julsaker

Smällkarameller