Jul i Göteborg

Jag vet att det är många som beger sig till Göteborg för att julhandla och julmysa nu innan jul. Då jag bor i Göteborg tänkte jag dela med mig av några av mina favorit ställen i stan när det gäller dels shopping (speciellt sådana affärer som ej finns i andra städer) och dels julmys.
Är ni i Göteborg för att se en mysig julstorstad skippa Nordstan som till största del består av alla affärskedjor som finna i alla städer. Undantaget att besöka i Nordstan är dock Åhlens med sina 4våningar (ev någon affär till kan vara värd ett besök), kan dock nås utifrån via Östra Hamngatan. Trevliga gator med mysiga butiker är Vallgatan och Södra Larmgatan och området runt omkring. Haga är även en favorit.

Juligt i Göteborg
Under julmånaden lyses Göteborg upp av mycket ljus och det brukar kännas riktigt juligt trots avsaknad av snö (snön ligger sällan kvar här i Göteborg). Från 11-31 december finns speciella ljus och ljudinstallationer i centrum. På Konstmuseét brukar det alltid visats film. Klicka HÄR för mer info. Den sjungande granen träffar du på i Bältespännarparken där brukar man även kunna hyra och åka skridskor. Ett ställe för en liten paus i shoppingen. Ett måste när du är i Göteborg är även att titta på NK:s julskyltning som avtäcks 22november i år. Mycket att titta på där för barnen, men även vuxna! Att strosa runt i Haga under julen är ett annat måste. Julmys på högnivå, speciellt på helgerna då det är julmarknad. Här hittar du inredning, kläder, mysiga caféer, antikaffärer och barnaffärer. Ett besök på Liseberg är mysigt och juligt, kan dock ibland känns lite kommersiellt för min smak. Ändå går jag dit varje år, så jag rekommenderar ett besök dit =).

Mat & fika
Äta bör man annars dör man. Glöm inte att äta undertiden du upplever ett vackert juligt Göteborg. Här är några av mina favoriter under dagtid. Har inte prövat några julbord och liknande i Göteborg under jultid så där har jag inte så mycket tips att komma med.
 • Rosen kaféet med god fika har under november december öppet på helgerna vad jag kan se. Hög mysnivå i deras café. Perfekt om du vill komma undan all stress och ändå vara kvar inne i centrum.
 • Steinbrenner & Nyberg har sopp och dessert buffé för 87kr på vardagar på Östra Larmgatan, inte helt fel! Dessutom har de god fika i ett centralt men ändå avsides lugnt café när brunnsparken.
 • Brogyllen har många klassiska smarrigheter. Här hittar då både god kakor, matiga smörgåsar och sallader och pajer.
 • NK Delikatess har goda luncher runt 100kr vardagar, men på helgerna kan man kompinera ihop en egen måltid av vad de har i deras "DELI" disk. På Nk delikatess hittar du även mycket annat gott som choklad och te som du kan köpa med dig.
 • Pour Bon brukar ha jätte god lunch med stor salladsbord vardagar, vet dock inte helt hur det är runt jul. De har även fika och bröd samt annat gott att köpa med hem.
 • Café Husaren är känt för sina stora kanelbullar, men där hittar du även andra stora goda kakor, men även sallad och paj. Cafét ligger i Haga där det även finns många andra mysiga caféer.
 • Sjöbaren i Haga har bla en god fisksoppa för 79kr som jag kan rekommendera. Om du vill lägga lite mer pengar på maten är deras Wallenbergare underbara! Var ute i god tid då de ej har så många bord.
 • I Feskekörka kan du hitta mycket gott att både äta där och köpa med dig hem. Resturang Gabriel har underbar fisk, dock tror jag man behöver boka bord där i förväg vid jul. I Feskekörka är det ofta lite svalare r/t alla kyldiskar där inne, alltså kanske inget för den frusena och sitta och äta. Dock värt ett besök tycker jag.
Köpa delikatesser och annat gott brukar vara attraktivt runt jul. Perfekt att ge bort i julklapp till den som redan har allt. Här kommer lite tips på ställen som jag tycker är bra i Göteborg;
 • NK Delikatess: Här hittar du choklad, te, kaffe, marmelader, kakor och mycket mer.
 • Belgisk choklad ligger vid Kaserntorget. Där hittar du goda praliner, många olika choklad sorter, ett av mina favorit tesorter Kusmi mm.
 • Göteborgs te och kaffe handel: Hoppsan, nu blev det en butik till i Nordstan. För att slippa trängseln i Nordstan. En butik med bra sortiment av kaffe och te. Har bland annat Kusmi te i lösvikt.
 • Stora Saluhallen vid Kungstorget hittar du det mycket gott. En upplevelse att strosa runt där!
 • ICA Focus ligger vid korsvägen och är en liten avstickare, men är du matintresserad och har lite dötid är det värt ett besök. Affären har ett stort sortiment, eget bageri, stor choklad utbud mm. Har öppet melan kl7-23.
Jag älskar blommor och jag kan gå och njuta av allt vackert i blomsteraffärer länge. Här kommer en lista på några av mina favoriter i centrala Göteborg;
 • NK Blomster på Gatuplan i NK ut mot Östra Hamngatan är en favorit.
 • I Lagerahusbutiken på Östra Hamngatan har de en mysig blomster affär med ofta vackra kreationer.
 • I Flower Bar kan du köpa blommor smidigt och snabbt. har ofta ett stort utbud av snittblommor som kan köpas med hem.
 • Blomrum i Torgpassagen mellan Vallgatan och Södra Larmgatan brukar jag kika förbi ibland.
 • Grönbergs Interiör på Kungsgatan 18 har ofta ljuvliga buketter och andra blommor.
Inredning är ett annat stort intresse och här kommer några av mina favorit inredningsbutiker där jag köper fina saker och inspireras:
 • Grandma´s på vallgatan 36. Lite lantligt, lite New England. Har ex Mateus, Maileg, Sturehof krukor, Greengate, Maison Belle, mycket snygga korgar på andra våningen mm.
 • Granit på Vallgatan 19 har mycket stilrent och snyggt, speciellt förvarings lådor och liknande. Har mycket snygga zinksaker nu till jul!
 • Iems på Kaserntorget 5. Har alla fina Mairo tyger, säjer Mateus, Ceannis mm.
 • Norrgavel har mycket fint, dock ofta lite dyrare. Men titta är ju också trevligt! Har bla ittala, Sturehof krukor och massa annat fint.
 • Grönbergs interiör har en helt underbar och arbetad julskyltning. Det är nästan som att stiga in i en saga med massa romantik när man går in i affären. Har ett underbart litet skåp med massor av olika tygband att köpa per meter, samt många zinkhusvarianter från Walther & Co.
 • På Vallgatan 1 har Stadsmissionen en SecondHand butik som heter Ebbe och Haldis.
 • Balders Hage på Södra Hamngatan 25 har de bland annat Nyblom&kollén, Isabella Smith, Maileg, GreenGate, alltid snygga inslagspapper, snören och kort mm. De har även en internetbutik samt en blogg.
 • Haga interiör på Haga Nygata 33A har skandinavisk design så som Marrimekko, 10gruppen, Ittalla, Bengt och Lotta mm.
 • Philies Design på Linnegatan 6 hittar du mycket snyggt i romantisk stil.
 • TINNA på Kungsgatan 56 säljer bland annat de fina svensk tenn tygerna.
 • Josephssons på Korsgatan 12 hittar du mycket klassiskt porslin och glas, men även nya snygga design prylar på övervåningen. De har bland annat istort sett alla klassiska porslin serviser samt glas, Gerbera, Margrete skålar, Stelton, Cultdesign mm.
Har du tid över och kanske har du hört talas om den populära internetbutiken Bagaren och Kocken (där du kan köpa köks- och designsaker till ett bra pris), kanske det kan vara värt en avstickare. För att komma dit tar du 1:an eller 3:ans spårvagn från brunnsparken till Härlanda. tar ungefär 12min.

Göteborg har ett brett utbud på klädaffärer, många av affärerna ligger på Kungsgatan, Kompassen, Vallgatan, Södra Larmgatan (givetvis även Nordstan, men där ska du ju inte gå =) ). Letar du efter en speciell affär eller speciellt märke gå in på Innerstadens hemsida där alla butiker i innerstan finns listade. Här kommer några av mina favoriter;
 • Emma&Malena på Vallgatan 4 har bland annat underbara scarfar från Bloom Copenhagen samt snygga tröjor från Holebrook.
 • Mandel på Södra Larmgatan 2 har massa snyggt från bla Vila, Object, Ichi och only. På deras hemsida kan man även shoppa online. Sidan uppdaters med nyheter hela tiden.
 • Åhlens i Nordstan samt på Vallgatan är värt ett besök. En affärer som har mycket olika saker. Större sortiment, speciellt åhlens i Nordstan, än i Åhlens i småstäderna.
 • Benetton i Arkaden. Kedjan finns knappt i fler städer än Göteborg, Stockholm och Malmö längre. Har bland annat underbara lammullströjor.
Jag har inte superkoll på barnaffärer i stan då jag ej har egna barn men här kommer några affärer som jag varit inne i och tycker bra om är;
 • Krabat & Co på Södra Larmgatan 2 har mycket fina leksaker.
 • Lilla Villervalla på Landvägsgatan 3 i Haga säljs klädesmärkena Villervalla, Exit och Liten, Me Too och name ti.
 • Liten Karin på Haga Nygata 25 i Haga har bland anant mycket snygga träleksaker.
Klicka HÄR för att se KARTA på omtalade ställen i blogginlägget.

Extra info om Jul i Göteborg klicka på länken. För julmarknader i Göteborg klicka HÄR.
Vinn en julig weekend i Göteborg - tävla HÄR. Tävlingen pågår tom 13nov.

Önskar er trevlig julshopping i Göteborg!

Kommentarer

Fridolin sa…
Åh, önskar att jag hade haft lite mer ledigt innan jul så att jag kunde åka ner till Göteborg. Jättemysig stad och jag har många jag borde besöka där nere. Jag gilalr förresten kryddbutiken i Haga. De har ett helt fantastiskt utbud. Man vet inte vad hälftem av sakerna man står och klämmer på är... :)
Helen sa…
Vilken bra Göteborgs guide! Den ska jag spara!
Tomas M sa…
Wow, vilken lista :) Många bra tips.
Oj vilket perfekt inlägg för mig! Låter som en mycket spännade lista! Få se vad jag lyckas pricka av på min kommande göteborgsresa! :)
Kramar från Pysselprinsessan

Populära inlägg