Klimatsmart jul

Att alarmerande rapporter om klimatet duggar tätt tror jag inte att någon har missat och själv tycker jag det är viktigt att tänka på! Vi har bara en jord och vill vi överlämna en värld som inte är i kaos till kommande generationer behöver vi tänka till tror jag. Lite tråkigt kan nog en del tycka när julen närmar sig, kanske lite rent av glädjedödare att komma dragande med klimatångest!? Men nej, det tycker inte jag! Julen kan bli helt fantastisk ändå är min uppfattning för julens glädje, julmys och gemenskap ligger inte i den modernaste juldekorationen, mängden julklappar under granen, coolaste julsakerna, mat i överflöd utan det ligger i vad vi gör den till. För helt ärligt, mycket saker blir man fattig av och för mycket mat är ohälsosamt och hur kul är det egentligen!?

Det finns massor att göra för en mer klimatsmart jul! Vissa saker går lätt och andra får man kämpa lite för att få in det i sitt liv. För några år sedan köpte jag inga secondhandkläder till mig själv, medan nu blir det mer och mer. Att införa mer vegetabiliskt på julbordet och minska köttet är lätt för mig, men sitter djupare inne för andra. Vi kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Så vad kan man göra? Här kommer lite i korthet som jag kommer utveckla under hösten fram till jul.
• Tänka till om man köper julklappar. Låt det hellre vara ett fåtal uttänkta saker, än saker i massor. Går det köpa secondhand det som du tänkt? Om ej, hur är varan jag tänkt köpa producerad? 
Låt det vara # skraltundergranen som klimatklubben myntade förra året. 
• Inslagning av julklappar - miljömärkt papper, återbruk och tygpåsar som återanvänds år efter år.
• Behöver du nya juldekorationer? Även där går det köpa begagnat och om nytt hur är det producerat? Tänka till om det verkligen behövs. En bra tanke där kan även vara, kommer jag vilja ha den om fem år. Om ej ska du nog hopa över att köpa saken. 
• Julmaten - traditionellt mycket kött men traditioner är väl till för att brytas? För en mer klimatsmart jul, byt ut några kötträtter till vegetabiliska rätter. Finns några recept i mitt arkiv och kommer komma mer under hösten. Handla miljömärkta varor. 
• Gran - köpa lokalproducerad rödgran. Eller kanske ingen alls!? ( där är jag inte alls kan jag säga).
• Minska överflödet och istället tänka utvalt som då lir speciellt och festligt. 

Finns mer och fyll gärna på i kommentarsfältet med områden att tänka till om.

Jag brukar sedan några år tillbaka ha span på julsaker på tradera och secondhandaffärer året runt. Ett hett tips klimattips för där kan man hitta det mesta, speciellt om man spanar ett tag. Jultröja till äldsta sonen letade jag efter förra året, men hittade aldrig någon. För någon vecka sedan dök en tröja upp på tradera och jag vann budgivningen!  

Foto: annajanson
Kommentarer

Anonym sa…
Jätteviktigt inlägg med många bra tips, men tycker du kan ta bort det där med att man blir fet av för mycket mat? Känns onödigt dömande och elakt.
Julpussar sa…
Helt rätt! Julen känns definitivt som en högtid vi kan skala av rätt mycket på för miljöns skull! Till syvende och sist handlar det ju om gemenskap, närvaro och stämning. Till det behövs inga julklappsorgier, nya tomtar varje år eller matberg... Blir nästan lite illamående av all köphysteri runt jul; överflödet av billigt pynt som med lite tur håller ett år eller två, matfrosseriet och hur alla ska köpa julklappar till varandra "bara för att" liksom, utan att tänka efter före...
Malin sa…
Jag har aldrig förstått människor som köper nytt julpynt vart och vartannat år bara för att slänga det sedan, vad är poängen med det?
Att följa "årets jultrend" med pynt känns ju oerhört meningslöst, speciellt då julen handlar så mycket om traditioner.
Köper jag pynt så vill jag använda det så många år det bara är möjligt och jag blir alltid ledsen om något pynt till slut går sönder.
Anna sa…
Hej anonym! Håller med dig om att ordvalet blev lite fel. Har ändrat det till att för mycket mat blir ohälsosamt vilket var det jag ville få fram. För mycket mat i förhållande till vad man gör av med kan leda till fetma vilket i sig ökar risken för ohälsa. Sen är Julen tex en högtid då hjärtinfarkterna ökar vilket man tror delvis beror på det ökade matintaget. Så det finns både hälsomässiga och klimatmässiga anledningar att minska på matfrossan under jul.
JD sa…
Jag tänker mycket på julklappar som inte är så mycket extra konsumtion. Second hand förstås, men också en del förbrukningsvaror. Om man ger bort en lyxig duschkräm t ex så leder det förhoppningsvis till att mottagaren använder den och köper en flaska vanlig duschkräm mindre under året, och alltså har inte konsumtionen ökat. Hoppas jag lyckades förklara hur jag menar..
Vilket viktigt inlägg, bra skrivet! Jag försöker att bara köpa klappar som jag vet att mina nära verkligen uppskattar/behöver (och det blir inte särskilt många), och nytt julpynt blir det inte så ofta. Jag är inte en av de där som följer trender vad gäller julpynt och jag tycker att det är mysigt att ta fram de där samma sakerna år ut och år in :) Älskar också att få hemgjorda klappar och presenter. När vi förlovade oss fick vi en jättefin present av en av mina bästa vänner - en loppisfyndad bricka fylld med hemgjorda godsaker som marmelader och äppelsirap. Mums!
Bra skrivet! Det är svårt att bryta traditioner kring jul, särskilt vad gäller kött och julklappar. Själv äter jag bara vegetariskt och gillar second hand - där kan en ju verkligen hitta spännande saker att förnya med. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Vika papperspåse

Pärla julsaker

Smällkarameller