Lakrits battle - Vilken kalender väljer du?

Lakrits och choklad är en kombination som jag gillar starkt! Att därför få med sig lite smakprover på julsortimentet från Haupt lakrits och Lakrids by Johan Bulow på formex kändes lite extra lyxigt. Båda företagen har julkalendrar och promotar vissa smaker som sina julsmaker lite extra även om kalendern även innehåller mer smaker än deras "julsmaker 2016".

Haput lakrits är ett företag som har sin bas i Stockholmsområdet. Ett relativt nystartat företag (2013) med en passion för lakrits och smakexplosioner. På formex fick jag en liten inblick i deras lakritslab och att de inte är rädda för att testa ovanliga kombinationer för att få till det lilla extra! Då jag hann prata med dem lite extra på formex frågade jag naturligtvis om min hjärtefråga - är lakritsen ekologisk? Nej var svaret, men att de jobbar på det och att deras lakritspulver när inpå är det (rätta mig gärna om jag har fel). I år är första året som de har en adventskalender - 24 olika smaker med en rejäll överraskning på julafton.

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson


Deras julsmaker är;
  • God Jul - salt lakrits med vitchoklad smaksatt med pepparkaka samt
  • God Helg - Karamelliserad italiensk mandel med vit choklad, saffran, lingon och lakritspulver från Asien
Foto: annajanson

Lakrids by Johan Bülow är ett danskt företag med rötter på Bornholm. Redan förra året hade de en lakritskalender och i år är den förfinad och mer lätthanterlig enligt säljarna jag pratade med på Formex. De har även en lyxkalender för 1850kr som är mer som en familjekalender och lyxigare lakrits som är långkokt och innehåller en del ekologisk lakrits vilket inte den vanliga lite mindre gör. Jag som är lite nördig när det gäller förpackningsdesign gillar lyxkalenderns utformning skarpt! Känns riktigt lyxig och snygg!

Men tillbaka till deras kalender som du och jag kanske går och funderar på. I kalendern återfinns många av deras favorit smaker och då även årets julsmaker. Deras julsmaker som går att köpa i såväl julkula som burk och även återfinns i kalendern är;
  • Rose Gold - Söt lakrits med överdrag av vit belgisk choklad med roseguldfärgat överdrag med körsbärssmak.
  • Silver - Lakrits med överdrag av mörkchoklad med smak av pepparmint.
  • Bronze - Lakrits med överdrag av karamelliserad vit choklad med en nypa av havssalt.  
Foto: AnnasjulBild: Lakrids by Johan Bülow
Lyxkalendern för ca 1800kr. Foto: Lakrids by Johan Bülow

Vilka var favoriterna efter provsmakningen då? Det är främst jag och min man som prövat och smakat, men även en och annan har slinkt ner hos tre- och femåringen som båda gillar lakrits. Tänkte att jag börjar beskriva hur jag och min man upplevde smakerna. Haupt Lakrits God Jul var helt klart den med mest julsmak med God Helg på en andra plats, dock med minst lakrits smak (men mycket mandel vilket jag gillar. Johan Bülows lakrits är mer med klassiska smaker som kan kännas juliga, men inte har julsmaker. Silver med smak av pepparmint påminner mintsmaken lite om after eight som jag gillar och förknippar med jul. Bronze känns som den med mest "modern" smak och gick hem hos mig, söt och god. Havssalt och choklad är helt enkelt en bra kombination. Sen var Rose Gold med smak av körsbär en vinner med, favoriten hos maken bland sorterna från Lakrids by Johan Bülow. Så det går inte att utse en vinnare på vilken lakrtis som är bäst.

Gillar man att det verkligen smakar jul är Hauptkalendern att rekommendera. Känns även som de har mer spännande smakkombinationer som kanske inte alltid går hem hos alla, men vilken smakresa det var att testa lakrits hos Haupt lakrits på formex och jag gillade allt jag testade! Johan Bülow känns mer klassisk och safe. Underbar lakrits att sitta och njuta av. Nya smaker, men kanske inget som sticker ut mer än att det är fantastiskt gott. Johan Bülow kalendern ser jag mer att jag sitter framför brasan blundar och verkligen njuter av varje lakrits bit. Haupt kalendern delar jag med någon där jag kan njuta av lakritsen och diskutera smaker ihop med. Att Haupt är svenskt är även ett plus för mig. Önskedrömmen vore ju en morgon och en kvällskalender =D . Men ska jag välja så är Haupt favoriten hos mig då jag gillar överraskningar i min julkalender, sen var nog God Jul lakritsen favorit hos hela familjen.

Klockvis från Silver, Rose gold, Bronze, God Helg och God Jul. Foto: Annajanson
Sen undrar jag var lakritsen med fairtrade chokladen finns eller varför inte både lakrits och chokladen eko och fairtrade märkt? Kanske nästa år Haupt lakrits och Lakrids by Johan Bülow? Jag väntar och kommer stå i kö hos den som fixar det först!

Kommentarer

Ulrika sa…
Håller med, fair trade och eko, då står jag först!
Men allvarligt, julsmaker på lakrits? Blir det inte märkligt om man ska börja blanda upp lakrits med kanel och kardemumma och grejjer?
Julsmaker på lakrits känns knepigt, jag älskar lakrits men ändå. Är lite skeptisk men vem vet det kanske smakar gott...
Anna sa…
Jo men den funkar Ulrica! Är inte alltid för när man blandar in julsmaker till höger och vänster ex har jag börjat tröttna på julskum i olika varianter, pepparkaksfil mm. Men här ihop med lakritsen och chokladen blir det en smakupplevelse, något nytt spännande och i dessa fall ofta välkomponerat så iallafall jag gillar detta! Kanske inte alla i stora mängder, men absolut testa olika i en kalender och köpa favoriterna! Tycker absolut att du ska testa om du får chansen Ammie!

Populära inlägg i den här bloggen

Vika papperspåse

Pärla julsaker

Smällkarameller