Kaffeadventskalender - vilken väljer du?

Jag älskar att ha en teadventskalender varje december och är inte så förtjust i kaffe. Men jag tänkte att någon av er läsare kanske är det och funderar över de två nya som dykt up nu i höst, Nabo in Swedens kaffeadventskalender och Kaffeadventskalendern. Japp, de har samma namn på sina kalendrar, för att skilja dem åt kommer jag skriva Nabo när de gäller Nabos och Kaffeadventskalendern när det gäller den andra. Vad är egentligen skillnanden och speciellt vilken andel eko/fartrade är det då det ligger mig varmt om hjärtat. Så läs hör lite fakta och kanske har ni bestämt er efter detta inläggets slut!? Eller varför inte en till morgonkaffet och en till kvällskaffet? Men vänta inte att beställa om ni verkligen vill ha för de är i begränsade upplagor båda två.

Kort fakta om båda:

Nabo in Sweden (de som även har den populära teadventskalendern):
 Tjugofyra sorters kaffe, allt från friskt och blommigt till mustigt och mörkrostat. Variationen ligger i vilken sorts böna det är, hur den är rostad och vilket ursprungsland det har. Bryggmalet och i varje påse ligger det 21 gram kaffe som räcker till tre koppar (ca 3,5 dl vatten till kaffet). Det går att koka kaffet i din vanliga bryggare, chemexkanna eller i droppställning. Finns hos utvalda återförsäljare och i deras webshop. Samtliga kaffesorter kommer från Bergstrands Kafferosteri. som har en lång kaffetradition och massor av känsla och kunskap. Sju av sorterna är eko krav fairtrade och rainforest alliance. Enligt Lizette som jag varit i kontakt med var det svårigheter att få ihop en bredd av olika kaffestorter och samtidigt eko/ft-sorter, men de har förhoppningar och jobbar att det ska bli högre andel nästa gång! Kostnad 399kr. Kalendern skickas först i november för att kaffet ska vara så nymalet som möjligt.

Bild: Nabo in Sweden

Kaffeadventskalendern: Är en kalender med 24 påsar med hela kaffebönor framtagna av utvalda svenska mikrorosterier. I år är det Alingsås kafferosteri, Balck coffee, Björklunds kaffe, Gute rosteri, Nordiska kafferosteriet, Slöinge kafferosteri. Klicka HÄR för att läsa mer om de olika mikrorosteriern. Varje påse inehåller 30g kaffebönor avsett för bryggmalning och räcker till 5dl kaffe, ca 4 koppar. i Varje kalender medföljer information om typ av böna, ursprung och rostningsgrad. Nordiska och Alingsås har enbart ekologsika och fairtrade, Gute har tre av fyra. De andra två, Balck coffee och Slöinge har nära samarbete med odlarna och kontrollerar själva att processen går schysst till och avstår certifiering pga av kostnad. Kaffet är rostat i slutet av augusti. Kostar 495 kr och kalendrarna börjar skickas ut 29 september på kaffetsdag.

Bild: Kaffeadventskalendern

 En hjälp på traven i ditt val:
- EKO/Fairtrade:'Om ekologiskt och fairtrade är viktigt är Kaffeadventskalendern ditt val då de har högre andel.
- Malt eller hela bönor: Äger du ingen kaffekvarn och inte är intresserad av att köpa en, är Nabos ditt val.
- Småskalighet: Gillar du småskalighet är Kaffekalendern ditt val då de har flera microrosterier representerade medan Nabos kommer från ett lite större och gammalt välkänt kafferosteri.
- Kostnad: Kaffekalendern är 100kr dyrare och dessutom har Nabo in Sweden ett öppningserbjudande 24-25september då de har 15% på det man köper.
- Mängden är viktig: Välj kaffeadventskalendern då de räknar med att varje påse räcker till 4 koppar och Nabo in sweden räcker till 3 koppar.

Min tolkning är att;
- Kaffenörden som gärna lägger ner extra tid på att mala sitt kaffe varje dag fördrar  Kaffeadventskalendern
- Kaffeälskaren som inte kan leva utan sitt kaffe, gärna vill pröva nytt men inte har tiden att mala sitt eget kaffe varje dag föredrar Nabo in Sweden.

Jag gillar att det finns en kaffekalender både till den kaffeälskande (kaffenörden med lite tid?) småbarnsföräldern som inte riktigt har tid för en "kafferitual" och för den sanna kaffenörden som vill/älskar att mala sitt kaffe själv och tar/ har tiden till det!

Vilken kalender väljer du?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vika papperspåse

Pärla julsaker

Smällkarameller