Saffransrulltårta med lingon
Blev oplanerad bakning idag. Kände för något juligt och mjukkaka men när man saknar mjölk, grädde, kesella och liknande mjölkprodukter krymper antal recept ganska mycket. Hittade till slut saffransrulltårta, men gillade inte fyllningen i det receptet och receptet på fyllningen jag använde hörde ihop med rulltårtebotten gjord på mjölk. Rulltårtan blev en bra kombination och kommer definitivt att göras igen! Det är när man saknar ingredienser man blir kreativ, eller hur?
Sätt ugnen på 250 grader. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Koka upp vattnet och blanda med saffranet. Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det och saffranet i äggsmeten. Bred ut smeten i en långpanna (ca 30x40cm) med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 5min. Under tiden botten är i ugnen blanda ihop smörkrämen ( görs smidigt i en matberedare). Ta ur kakan ur ugnen, strö lite socker över kaka och stjälp upp den på ett bakplåtspapper. Dra försiktigt av pappret och låt kallna. Bred först över de rårörda lingonen, sedan smörkrämen och rulla ihop.
Botten:
1/2 g saffran
1/2 dl vatten
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2,5 dl rårörda lingon
Smörkräm
Smörkräm:
200g smör
0,5 dl florsocker
0,5 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 250 grader. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Koka upp vattnet och blanda med saffranet. Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det och saffranet i äggsmeten. Bred ut smeten i en långpanna (ca 30x40cm) med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 5min. Under tiden botten är i ugnen blanda ihop smörkrämen ( görs smidigt i en matberedare). Ta ur kakan ur ugnen, strö lite socker över kaka och stjälp upp den på ett bakplåtspapper. Dra försiktigt av pappret och låt kallna. Bred först över de rårörda lingonen, sedan smörkrämen och rulla ihop.
Kommentarer