Snälla julklappstips till barnen

Även om jag inte hinner skriva så mycket här händer mycket på julfronten ändå. Årets julbord har serverats här hemma idag och barnens julklappar är inhandlade. Tänkte tipsa lite om det senaste, med en lite tips på snällare paket till barnen.

Funderar du på böcker och pussel kan jag tipsa om secondhand och loppis där jag ofta hittar mycket fint i bra skick. Ett av de senaste fynden var ett fint bamsejulpussel med 34bitar.

Vad kan man tänka på om man vill köpa "snällare" paket till barnen? Färre vältänkta är ett bra ledord tycker jag då de ofta redan har ganska många saker. Ur kemikaliesynpunkt (läs varför du bör undvika vissa saker HÄR) undvik mjukaplastsaker och plastsaker som luktar mycket. En del brukar förespråka inga plastsaker mjukare än lego. Även färg och lim innehåller kemikalier vilket gör att alla träleksaker inte alltid är bättre än en testad plastleksak (snurrigt javisst!). Sen kan man även ta hänsyn till "snällheten" mot vår miljö att sakerna du köper är ansvarsfullt producerade. Men vad ska man köpa då kanske du tänker nu? Ja här följer lite tips (kanske lite pojkrelaterade då båda mina barn är pojkar).

Trämat att plocka med, skära lägga i småkorgar ge till mor och far får funkar både får vår snart 2-åring och vår 4-åring.

Bild: Träfrukter och grönsaker från Plantoys. Finns hos bl a hos Medvetenmini, Hiko, Laplandecostore.
Lego och Duplo går alltid hem hos oss och har även fått stanna kvar efter plastbantning i pojkarnas rum. Det ger mycket kreativitet och motorikträning för barn tycker jag och är uppskattat hos både barn och vuxna att leka med. Hemma hos oss leker fyraåringen för fullt med lego, men även snart tvååringen sitter med och pillar. Polislego är ofta en favorit hos småpojkar.
Bild: Lego

Att måla brukar gå hem hos de flesta barn och efter att ha hittat Ökonorms utbud har jag hittat mina favoriter! För vad sägs om exempelvis tuschpennor där färgen går bort i tvätten om de hamnat på kläderna!?

Bild: Giftfria tuschpennor. Finns bl a hos Medvetenmini, Laplandecostore och Kokobello.
Funkar det verkligen med bilar i trä för äldre barn, ja skulle jag säga. Dessa tre lekte mina pojkar med länge i en affär nyligen.

Bild: Fordon från Plantoys. Finns bla hso Medvetenmini, Laplandecostore och Hiko
När det gäller inköp av nya kläder till barn brukar jag leta efter GOTS-märkta kläder som visar att de består av ekologiskt odlad bomull samt är producerade på ett miljömässigt sätt både för producent och barnen som ska bära kläderna.


Foto: Polarn och Pyret har en del GOTS-märkt (fråga i affären om vilka plagg), Geggamoja är ett annat märke, likaså Serendipty (finns hos Medvetenmini) och DUNS.
Till de små bebisarna finns många fina skallror hos ex. Medvetenmini, Laplandecostore och Kokobello. En gosedjursfavorit hos yngsta sonen är denna:

Bild: Från Minimundus

Kanske har ni tips på mer bra leksaker eller vill ha tips, skriv då gärna en kommentar!

Kommentarer

Lisa Ronnemo sa…
Bra tips! Är lite sugen på arbetsfordonen, men vet inte riktigt om pojkarna behöver fler leksaker.. Har redan köpt en båt från plantoys, men visste inte att dom fanns på hiko, men nu vet jag ;)!
Anonym sa…
Hoppas du ser den här kommentaren, trots att den kommer nästan ett år efter inlägget..... :-)

Älskar att jag hittat en miljömedveten, plastbantande, gots-märkt-insatt JULBLOGGARE!!! Whoa!!

Sedan, en fråga om du vet.... Playmobil är ju tydligen inte i bisfenolfri plast... Visste du? Vet du? Själv insåg jag det ungefär samtidigt som vi hunnit halvvägs igenom 2014 års playmobiljulkalender, och gubbarna och prylarna från kalendern "försvann" mystiskt från barnen allteftersom. (En del av mina tre barn är änn alltför små - och bisfenol... näe. bort bort.)

Ser fram emot att följa din blogg inför julen 2015!

mvh
Ulrika
Anna sa…
Jovisst ser jag din kommentar! Har inställning att är det över tremånaders gamla inlägg får jag en notis om ny kommentar! Kul att du gillar min julblogg med en hel del eko och miljötänk! Hade ingen aning om att det fanns bisfenol i playmobil, tack för upplysningen!

Populära inlägg i den här bloggen

Vika papperspåse

Pärla julsaker

Smällkarameller