Mjuk pepparkaka - inte bara en julkaka
Mjuk pepparkaka tror jag många associerar med julen, men det stämmer inte över allt. Jag är uppväxt med mjuk pepparkaka hela året om. På landet, kanske främst förr var mjukpepparkaka en kaka man bakade när man fick lite surgrädde över. I delar av sydöstra Västergötland (där jag kommer ifrån) ingick mjuk pepparkaka som en av de sju sorters kakor som bjöds på kalas. Kanske är det på fler ställen i Sverige som den bakas året runt? Tror dock att den mer och mer blivit en julkaka hos många nu för tiden. Hemma hos mina föräldrar bakas den numera ganska sällan och jag bakar bara mjuk pepparkaka i form av pepparkaksmuffins och då bara till jul, aldrig annars övriga året.
Bjuder idag på ett klassiskt recept på mjuk pepparkaka. Man kan med fördel blanda i några matskedar rårörda lingon för att kakan ska bli lite mer saftig. Jag tog hälften gräddfil, hälften grädde (perfekt för lite kylskåpsrensning) och det gick utmärkt.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Smält smöret, häll i grädden/gräddfilen och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smöret och gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
Så med detta lilla blogginlägg vill jag säga till alla mjuk pepparkakssugna personer. Det är fritt fram att baka mjuk pepparkaka när andan faller in, för det är inte bara en julkaka.
Foto:AnnaJanson |
Mjuk pepparkaka
100 g smör
1 1/2 dl grädde eller gräddfil
2 ägg
2 dl socker
1 1/2 tsk ingefära
1 1/2 tsk nejlikor
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Smält smöret, häll i grädden/gräddfilen och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smöret och gräddfilen. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
Så med detta lilla blogginlägg vill jag säga till alla mjuk pepparkakssugna personer. Det är fritt fram att baka mjuk pepparkaka när andan faller in, för det är inte bara en julkaka.
Kommentarer
Lite intressant är det när jag, mamma och min syster använder precis samma recept men mammas blir riktigt mörk och mustig medan våra blir ljusa (ungefär som på bilden). =)
Ha det bra,
Hanna
Supergott en varm dag! Gott året runt!
Melodys matte
/Anna