Lussekatter

Idag har jag bakat lussekatter. Goda blev de, men ej så vidare vackra. Kanske blir jag bättre och bättre på att göra de snygga år efter år, är ju trots allt endast andra gången jag gör lussekatter själv!? Jag använde mig av Arlas recept med Kesella som jag tycker är bra:



Foto: AnnaJanson

Ingredienser ca 35 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl mjöl
Garnering: russin
Pensling: 1 ägg

Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.


Recept källa: www.arla.se

Kommentarer

Anonym sa…
Lussekusar är de ju, jag har lussekatter i min blogg ;)
Anonym sa…
Vadå inte snygga???
Anonym sa…
Å, de ser jättefina ut! Blev grymt baksugen nu!

Populära inlägg i den här bloggen

Vika papperspåse

Pärla julsaker

Smällkarameller