tisdag 24 december 2013

God Jul!

God Jul allesammans!

Har precis ätit en mysig julfrukost med paketöppning. Har det nu lugnt och skönt innan resten av dagens firande sätter igång! Hoppas och önskar att ni alla har en riktigt fin dag med era nära och kära!

Foto: Annajanson
 Undrar ni mer vad som händer under min dag? Titta in på instagram @annajanson där kommer det förmodligen dyka upp lite små glimtar från dagen.


söndag 22 december 2013

Jul hemma hos oss

Dan före dan före doppare dan och fjärde advent! Julgodiset är inte gjort, julklapparna kvar att slå in, halv städat, men ändå har vi ett härligt julefrid här i hemmet idag. För det bästa med dagar före, under och efter julhelgen är ändå att vara ledig med familjen och det är precis vad vi är nu. Förmiddagen blev en långpromenad i skogen istället för julstök i hemmet, inte helt fel om ni frågar mig. Julgranen är som tur är inne och klädd - en stor julstämningshöjare och hyacintdoften och att få se julkrubban framme det är jul för mig så nu kan julen komma med full fart för jag är redo!

Dagens tips för att slippa julstressen in i det sista, satsa på det du verkligen tycker om! Hoppa det där extra julgodiset bara för att. Lite damm kan vara bättre i ett hörn än huvudvärk hela julafton. Tänk ut vad som skapar stämning för just dig! Vill du ha en blommande amaryllis till julafton, satsa på snittamaryllis eller längtar du efter hyacint doften välj en ganska utslagen hyacint i affären. Lägg ner lite extra energi på det du gillar bäst på julbordet istället för att få halvdant eller stressa och skippa det andra alt. köp det färdigt. Ofta blir det alldeles för mycket mat på julbordet så att skipa en eller två rätter brukar inte göra något.

Idag bjuder jag på några väl valda (damm- och leksaksfria) hörnen av vårt julhem.

Foto: Annajanson
Foto: AnnaJanson

Foto: AnnaJanson




lördag 21 december 2013

Enkel krans

Har pysslat ihop två enkla kransar av lite grönt som följde med snittamaryllis som jag köpte idag. Tycker det gröna blev alldeles för mycket i buketten för amaryllis är verkligen ståtliga bara i sig självt. Det gröna blev då över och senare till kransar som höjer julstämningen i vår hall.

Foto: AnnaJanson

Foto: AnnaJanson

När jag gjorde kransen använde jag mig av grön ståltråd (går ofta att köpa i blomster affärer), sax, rött band och valfritt grönt. Först gjorde jag en rund ring av ståltråden och sen la jag de gröna kvistarna omlott utmed ringen och virade ståltråden runt.

Foto: Annajanson
Igår kom även granen in och idag kläddes den och oj vad ajg älskar julstämningen som granen ger! När granen kommer in känns det verkligen som julhelgen är nära! För er som ännu inte köpt gran och skulle vilja ha lokalodlad ta en titt på www.julgransodlarna.org om det finns någon nära dig! 


Gravad lax

När vi bjöd familjen på julbord vid första advent prövade vi att grava lax med lite tips från min mor som gjort det många gånger. Det blev riktigt bra och jag kan starkt rekommendera det. Funderar du på att göra det till julafton är det dax att göra det imorgon eller dan före dopparedan.


Foto: AnnaJanson
 Det som behövs är; ca 1 kg lax, 4msk salt, 3-4msk socker, 2tsk grovstött vitpeppar (funkar med mald också, men ta då mindre mängd) och 3-4dl grovhackad dill.

Du kan använda dig av både köpt fryst och färsk lax. Det man bör tänka på om man köper färsk är att den bör frysas i minst två dygn för att ev parasiter som finns i fisken dör. Rensa fisken och ta bort huvudet. Skär bort ryggbenet så att det blir benfria filéer, men låt skinnet vara på. Ta bort alla småben och skölj av. Blanda salt, socker och vitpeppar. Den större sockermängden ger mjukare konsistens. Gnid in filéerna med ca 1/3 av saltblandningen (fördel att ha ganska blöta händer). Lägg ihop den med mycket grovhackad dill och resten av saltblandningen emellan. Lägg köttsida mot köttsida och tunn mot tunn sida och lägg den i en rymlig plastpåse. Förslut och lägg på ett fat i kylskåpet. Tunna filéer är färdiga efter 1 dygn, tjockare (ca3cm ihoplagda) tar ca 1½ dygn och tjocka laxfiléer (5cm ihop) tar ca 2dygn. Vänd påsen 3-4 gånger under gravningen. När den är färdig gravad häll bort vätskan annars blir laxen för salt. Skrapa bort peppar och lax och skär tunna skivor på snedden.

Till den gravade laxen tycker jag absolut du ska pröva att göra egen gravlaxsås. Enkelt, snabbt och mycket godare än den köpta!

torsdag 19 december 2013

2013 års julklappsinslagning

Har så smått börjat slå in årets julklappar. Först hade jag tänkt att använda gammalt papper, men kom fram till att det inte fanns mycket gammalt kvar och att det även behövdes köpas in nytt till pyssel med andra. Årets paket blir helt enkelt i vad jag tycker är årets snyggast papper, brun pappret med hjärtan och pepparkakspappret från Lagerhaus, båda miljömärkta! Dock är det svårt att få tejpen att fästa på hjärtpappret.

Till paketen har jag använt mig av lite tunnare snöre som jag klistrat utstansade stjärnor och granar på. Etiketterna är ett reafynd efter förra årets jul.

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Julkrubban och lite tankar

Ni som följer mig på instagram har sett att julkrubban kom fram för någon dag sedan. Länge letade jag efter en fin krubba och blev mycket glad när jag fick överta min farmors. Krubban som jag hjälpt farmor att plocka fram ibland och lekt med som barn (eller lekte och lekte stod och beundrade och kanske flyttade någon figur ibland). Nu hoppas jag att mina söner ska tycka den är lika rolig som jag tyckte som barn. Jakob var med när den plockades upp och tyckte att det gott kunde vara fyra visemän (finns dubbletter av nästan alla figurer), att "lilla" Josef blev en herde och att flera åsnor skulle vara med och så fick det bli =). Varför ta glädjen från en treåring som tycker fler figurer destobättre bara för att det ska vara på ett visst sätt!?

Till krubban ställde min farmor alltid massa småhus och de finns nu stående bredvid krubban hemma hos oss med. De påminner mig att det var fullt i alla husen och att de fick komma till ett stall. Även att allt inte alltid är självklart och att alla inte alltid kan få/ha allt. Alla har det inte bra och alla får inte samma plats i samhället. Känns underbart att nu se alla hjälpinsatser runt om i Sverige under julen. Julklappar som samlas in, kylar som finns i köpcenter som man kan lämna mat till behövande via stadsmissionen. Ja listan kan göras lång och är behövlig. Så med dessa små ord vill jag säga, glöm inte de som inte har det lika bra som dig i jul. Kanske kan du göra något och kanske är det inte alltid bara ekonomiskt. Finns nog flera som även skulle behöva en lite fikagäst och extra omtanke!

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

onsdag 18 december 2013

Julgran modell mindre

Vår julgran har vi ej tagit in ännu men en mini variant har sedan första Advent huserat på Jakobs rum. Julgranen av modell mindre var Jakob själv ute i skogen och hämtade med sin mormor. Med lite hjälp har han sedan klätt den och det första som skulle göras var att dansa runt den, för det gör man ju med julgranar(!?). Julgransfoten kommer från min mors föräldrahem och är verkligen hur söt som helst. Tittar ni riktigt nog ser ni även två glitterkottar i granen som Jakob gjorde på förskolan förra året. Stjärnan fixade vi till av två utstansade stjärnor från guldpapper, lite lim och ståltråd. Återstår och se om det blir en tradition med en liten julgran, bor vi kvar i samma lägenhet nästa år betvivlar jag att plats finns då Arvid snart ska flytta in där. Jakob kommer dock säkert påpeka nästa år att han ska ha en gran igen =).

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

tisdag 17 december 2013

Snabbt och gott julgodis

En favorit bland makens familjs julgodis är mintbräck (eller vad de nu kallas). Knäckebröd eller smörgåsrån doppas i smält mintkrokant (från Marabou). Är lite sugen på att testa att doppa i mörk mintchoklad, så det får det nog bli nästa gång.

foto: Annajanson

Baka pickekakor

Jag har turen att få ha norrländska vänner som delar med sig av sina traditioner och nu tänkte jag dela med mig om något fint jag fick vara med om i somras. Jag fick vara med och baka pickekakor på riktigt norrländsktvis i min vän Annas familjebakstuga där de har en egen vedeldad stenugn. Nu kanske ni tänker, men varför skriva om det här? Jo för pickekakor - mjukttunbröd är en perfekt kombo till julskinkan, för att inte tala om det hårda tunnbrödet.  Och där vi var en bit inåtlandet från Örnsköldsvik där i närheten bakas bl a hårt tunnbröd som säljs i butik som jag tycker ni ska pröva till julskinkan.

Då jag verkligen inte är någon expert på pickekaksbakandet så bilderna får tala för sig själva.
















Kanske har du något speciellt du vill visa en vän, något som man kanske bara kan få se om man känner någon. Varför inte ge det som upplevelsejulklapp till en vän/familj istället för en sak. Kanske känner du någon med en bondgård som du får komma till. Jag lovar att dina barn skulle tycka det var en toppen utflykt! Kanske kan du baka ostkaka som någon vill lära sig? Lära andra att sticka? Ge bort en kurs (blomsterbindning, keramik m.m.)? Ja här kan listan göras lång på personliga upplevelseklappar.

måndag 16 december 2013

Jag hänger inte med...

Om en vecka är det julafton och just nu känns det lite som om tiden springer iväg. Har mycket planer och tankar vad jag vill göra men med en liten sjukling och en halvvild 9månaders bebis (som tar sig runt snabbt nu) hinns inte så mycket med. Det här med att vara föräldraledig känns just nu inte så ledigt och det flärdfulla att kunna fixa massa jul känns lite avlägset.

Även om pysslet, bakandet, julgodis görandet med mera inte är i önskvärd takt så håller Jakob igång julkänslorna här. Det spelas och sjungs ofta med nya boken, Svenska Julvisor och kyrkan dras upp lite då och då och ger en speedad version av Stilla Natt. Och jag har lite små pyssel på g (se instagram) som kanske blir färdigt snart. Så jul är det nog ändå snart och allt blir bra utan sju sorters kakor i frysen och tjugoelva julgodisar i burkar och ett över pyntat hem. Men, men på en vecka kan vi nog hinna lite till iallafall. Har lite inlägg som är på g, så titta in i morgon så hoppas vi på mer inspiration då. Och innan dess titta in hos Tomtens Dotter där jag just nu får massa inspiration om både julgodis och mat och annat. För visst låter ruccola, rödkål, blodapelsin och äpple som en bra kombo? Måste prövas snart (tack för tipset Erica!)!

Foto: Annajanson

söndag 15 december 2013

Liten boll av cirklar

För ett tag sedan tipsade jag om att pyssla en boll av 10st papperscirklar, klicka HÄR för att se den. Här kommer nu en mindre variant med åtta stycken papperscirklar. Fyra stycken till botten och fyra till toppen. Ett litet snöre, tre träpärlor, en liten pingla, lim, stans, papper och sax är det som behövs. Cirklarna är 7,5 cm i diameter och för instruktion hur man viker cirklarna och klistrar ihop, klicka HÄR (tänk 4+4 cirklar istället för 5+10+5).

Foto: Annajanson

lördag 14 december 2013

Vik en ask

En lite ask går att ha till mycket i jul. Perfekt för små julklappar, eller kanske några hemmagjorda praliner du gjort för att ge bort!? För min del kommer det nog hamna lite julgodis i de små askarna i år. Askarna går i sin tur att dekorera med allt möjligt. Varför inte en kant av washitejp, eller en utstansad snöstjärna. Här följer en liten beskrivning hur man gör:

Foto: Annajanson

1. Utgå från ett kvadratiskt papper. Rita ett sträck från en kanten raktöver mitten till andra och likadant tvärsöver så att det blir ett kryss rakt över som markerar mitten av pappret.
2-3. Vik in hörnerna mot mitten.
4. Vik in sidorna mot mitten.
5. Vik de andra sidorna mot mitten.
6. Vik upp igen, men behåll två hörn mitt emot varandra invikta mot mitten enligt bild.
7. Klipp in mot mitten på fyra ställen enligt bilden.
8. Vik upp kanterna som är askens sidor. Lägg flikarna "omlott"
9. Vik över kortsidan över flikarna och tryck ner hörnet på pappret som botten i asken.
10. Gör motsvarande med andra sidan.

Foto: Annajanson
 Det här blir locket på asken, för att göra innerasken minska pappret 0,5cm på var sida och vik på samma sätt. Vill man få lite mer stadga i asken kan man med fördel mäta ut och klippa till en extra botten.

Foto: Annajanson
 Har man tänkt lägga praliner i får det plats ca fyra stycken i en ask från ett A4 och ca nio praliner i en ask gjord på papper 30X30 cm.

fredag 13 december 2013

Glad Lucia!

Här tittar vi på Luciamorgon på tv:n, en tradition hos oss sedan något år tillbaka. Mysigt tycker jag om man inte har möjlighet att besöka något annat Luciatåg denna morgon! Givetvis med vårt eget lilla Luciatåg i förgrunden och en söt tomte och en söt stjärngosse i soffan bredvid mig. Är fortfarande fascinerad över att inte orden "jag vill titta på bompa" har uttalats än.

Foto: Annajanson

Här blir det annars en lugn dag då förskolans lussefirande var igår. Har ni några traditioner på Lucia?

torsdag 12 december 2013

Nya kompisar på hyllan!

Ni som följer mig på instagram @annasjul har redan sett att jag fått några önskade kompisar på hyllan (att ha namnsdag i december har sina fördelar). Har länge varit förtjust i babushka dockar och ni som följt mig på bloggen i år har sett denna variant förut. De jag pratar om är Julkrubbabushkafigurerna. Lika fina på hyllan som omtyckta av små barn att leka med.

Foto: Annajanson


~ 10:e december - Dagens julklappsrim ~

Jag är inte så bra på att följa decemberbloggutmaningen, men då jag har ett rim på min nya krubba så kommer det här. Annars är jag ingen rim person. Plockar fram den lilla fantasi som finns i tävlingar sedan är det ganska stopp på rim fronten. Gillar ni att rimma?

Litet barn i viseman,
plocka i och ur du kan.
Både stor och liten gilla,
svårt att göra av små händer illa.
Fina på rad i hyllan de stå,
gummor i ny design du få.

måndag 9 december 2013

Grönkålssoppa

När vi gjorde julbord första advent blev det en del grönkål över som senare blev grönkålssoppa. Känns som en riktig bra lite lättare mellandagsmat efter ett mastodont julbord. Toppen också att man kan ev rensa kylskåpet lite med. En julskinkesmörgås till är inte helt fel heller.

Foto: Annajanson

Grönkålssoppa

ca 400g färsk grönkål (går med fryst med)
vatten, salt
2 msk smör
1 liter vatten
2 höns-eller grönsaksbuljongtärningar
Timjan, mejram eller körvel 2-3msk färsk eller 2-3tsktorkad
Svartpeppar
Mjöl
Gräslök till garnering

Rensa och skölj grönkålen. Repa bladen från grova stjälkar och strimla bladen i breda strimlor. Lägg ner grönkålen i kokande vatten (½tsk salt till 5dl vatten). Förväll grönkålen i 5-10min. Slå av spadet, skölj ev av kålen och hacka eller mixa den sedan fint. Smält fettet i en gryta och lägg i hacket för att fräsa i ett par minuter. Strö över mjöl och rör om. Späd med vatten, lite i taget och koka upp. Tillsätt smulade buljongtärningar, hackade eller torkade örter och koka i 5min. Smaka av och garnera ev. sedan med gräslök. Vill man ha en krämigare soppa kan man med fördel lägg i lite mjölk eller grädda.


söndag 8 december 2013

~ 8:e december - dagens pyssel ~

I fredags gjorde jag och Jakob nejlikeapelsiner att hänga i köksfönstret. Tänkte nog att det kunde vara ett trevligt pyssel för en treåring. Dock kanske lite svårt för en treåring att få i nejlikorna kom jag fram till ganska fort så vi hjälptes åt. Jakob bestämde var de skulle sitta på hans, jag tryckte i första delen och han sista. Till slut fick vi ihop två fina juliga apelsiner att hänga upp. Jakob var dock mer inne på att fiska med detta på slutet:

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

lördag 7 december 2013

En härlig julig lördag

Idag har jag haft en skön lugn lördag med bara familjen. Verkligen behövligt efter en hektisk första advent och första vecka i december. Inga måsten bara roliga saker (tycker iallafall jag). Vi har försökt få till ett julkort, inte alltid lätt med två små barn. Sen har vi även varit en sväng på min favorit julmarknad, den som det tar 5 min att gå till och som är ganska liten och är i favoritområdet här nära oss (lite bullerbyn känsla). Trots att julmarknaden är liten så har den en hel del, tomte, julgransförsäljning, underhållning, marknadsstånd (mycket lokal producerat) med hemstickat, korgar, fina kransar, godis, lotteri, mat hantverk mm. Precis så där lagom stor att besöka ihop med hela familjen. Snön gjorde sitt för att öka julstämningen, tyvärr var det dock kallt att det inte blev ett jätte långt besök. Nästa år blir det långkalsonger (hur jag nu ska komma ihåg det när jag glömde från förra). Här kommer lite bilder från dagen.

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Foto: Annajanson

Teadventskalendern 2017

Det blev en teadventskalender i år igen, för femte året om jag räknat rätt och från Nabo precis som tidigare. Varför ändra något som jag va...